0

Σαφής απάντηση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Να θυμίσουμε ότι προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία είχε αποστείλει επιστολή σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ήταν από τους πρώτους αποδέκτες της, που απάντησε πριν λίγες ημέρες στον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περισσότερα:

https://thestandard.gr/diethni/borel-cavusoglou-19-9/

Οργή (και) στο Βερολίνο κατά Ερντογάν – «Ως πότε θα χορεύει ΝΑΤΟ και ΕΕ;»

Ιδιαιτέρως οργισμένος εμφανίστηκε κατά της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, ένα εκ των κορυφαίων στελεχών του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων και υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η σύνοδος κορυφής του οποίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σαμαρκάνδη, του Ουζμπεκιστάν, παρουσία του Ερντογάν.

«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να αναρωτηθούν μέχρι πότε θα επιτρέπουν στον Ερντογάν να χορεύει κάτω από τη μύτη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Τριτίν, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Die Welt, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Ερντογάν και την προσέγγισή του με έναν οργανισμό στον οποίο κυριαρχεί πρωτίστως η Κίνα και, στη συνέχεια, η Ρωσία.

Πρόταση για οικονομικές κυρώσεις

«Η Τουρκία παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη. Κάνει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά περισσότερο από την Κίνα τη Ρωσία ώστε να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα, θέλει να ενταχθεί μαζί με το Ιράν στον SCO», πρόσθεσε ο Τριτίν.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως έχει έρθει η ώρα για την υιοθέτηση μιας «πιο αποφασιστικής πολιτικής» απέναντι στην Άγκυρα. Καθώς δε είναι αδύνατο να αποβληθεί κάποια χώρα από το ΝΑΤΟ, πρότεινε να εξεταστούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πολύ περισσότερο, προφανώς, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη «θερίζει αυτό που έσπειρε».

Περισσότερα:

https://www.ot.gr/2022/09/19/epikairothta/kosmos/orgi-kai-sto-verolino-kata-erntogan-os-pote-tha-xoreyei-nato-kai-ee/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top