0

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1908, μετά από μια προσευχή στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της χώρας Τάρνοβο (βορειοκεντρική Βουλγαρία), ο πρίγκιπας Φερδινάνδος Α’ διάβασε ένα μανιφέστο που διακήρυξε το υποτελές Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ένα βασίλειο ανεξάρτητο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες από τη βουλγαρική διπλωματία για να εξασφαλίσει την αναγνώριση από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστροουγγαρία, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Στο τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, η προκαταρκτική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου της 3ης Μαρτίου 1878 τερμάτισε 482 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας στη Βουλγαρία, αλλά δεν την έκανε ανεξάρτητο κράτος.

Το άρθρο 6 της εν λόγω Συνθήκης ανέφερε τη Βουλγαρία ως «αυτόνομο υποτελές Πριγκιπάτο». Το άρθρο 1 της Συνθήκης του Βερολίνου της 1ης Ιουλίου 1878 επιβεβαίωσε αυτό το καθεστώς, ορίζοντας τη Βουλγαρία ως «αυτόνομο και υποτελές Πριγκιπάτο υπό την επικυριαρχία της Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου».

Στη διάρκεια 30 ετών, η Βουλγαρία σταδιακά αρνήθηκε την υποτελή της εξάρτηση από την Τουρκία, σταμάτησε να πληρώνει τον ετήσιο φόρο της, συνάπτοντας διεθνείς συνθήκες, διεξάγοντας πόλεμο με τη Σερβία χωρίς την έγκριση του Σουλτάνου και κηρύσσοντας ένωση με την οθωμανική αυτόνομη επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας στις 6 Σεπτεμβρίου 1886.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας επισημοποίησε την αλλαγή της κατάστασης στα Βαλκάνια και το νέο καθεστώς της χώρας ως αυτόνομο βασίλειο. Έβγαλε τη Βουλγαρία από το παρελθόν της εξάρτησής της και την επανέφερε στον ευρωπαϊκό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών.

Για το λόγω αυτό και το Χάσκοβο γιόρτασε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με πανηγυρική τελετή και εορταστική συναυλία. Στεφάνια και λουλούδια εκτίμησης κατέθεσαν ο Δήμαρχος του Δήμου Χάσκοβο Stanislav Dechev, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χάσκοβο Τάνια Ζαχαρίεβα, οι Αντιδήμαρχοι Ντίνκο Τενέβ, Μαρία Βαλτσεβά και Τανέρ Εμίν, εκπρόσωποι της πολιτείας & δημοτικοί θεσμοί.

“Στις 22 Σεπτεμβρίου 1908, η Βουλγαρία κέρδισε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της. Χωρίς αίμα, χωρίς τσακωμούς, μόνο διπλωματία, θράσος και πίστη. Η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας επετεύχθη με την πλήρη ενότητα του λαού, των πολιτικών και του πρίγκιπα Φερδινάνδου. Και αυτή η οριστική πράξη δείχνει στον κόσμο ότι το βουλγαρικό κράτος μπορεί να ηττήθηκε από τους εχθρούς του, αλλά εμείς οι Βούλγαροι πάντα βρίσκαμε δύναμη για ζωή και απαράβατη βούληση για ανεξαρτησία», δήλωσε ο Δήμαρχος Stanislav Dechev στην επετειακή ομιλία του και συνέχισε λέγοντας “Έψαχνα δυνατά λόγια για να σας συγχαρώ για τη σημερινή εορτή της Ανεξάρτητης Βουλγαρίας, δεν μπόρεσα να βρω πιο αληθινά λόγια από εκείνα του πρίγκιπα Φερδινάνδου: “Πάντα ειρηνικοί, ο λαός μου σήμερα λαχταρά την πολιτιστική και οικονομική πρόοδο του· σε αυτό κατεύθυνση εμείς τι δεν πρέπει να σκοντάψει η Βουλγαρία, τίποτα δεν πρέπει στον τρόπο της επιτυχίας της. Τέτοια είναι η επιθυμία του Λαού μου, τέτοια είναι η θέλησή του – να είναι όπως θέλει. Ζήτω η ελεύθερη και ανεξάρτητη Βουλγαρία! Ζήτω ο Βουλγαρικός Λαός! Καλές διακοπές! “.

Μετα και τους επίσημους χαιρετισμούς ακολούθησε γλέντι με την συμμετοχή της Ορχήστρας Ονείρων και με μαέστρο τον Ντίνκο Κιουτσούκοφ.

https://diavlos924.gr/tin-114i-epeteio-apo-tin-anakiryxi-tis-anexartisias-tis-giortase-i-voylgaria/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top