0

Δύο δημοσιεύματα της επικαιρότητας που αν συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργούν πολλές σκέψεις και προεκτάσεις.


DW: Ελπίδες δημιουργεί η ανακάλυψη αερίου στην Κύπρο

Πολιτικά και οικονομικά εμπόδια

Εκτός από σοβαρά οικονομικά εμπόδια, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το νησί έχει διαιρεθεί από το 1974 αφού η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει μέχρι σήμερα. “Η σύγκρουση για το αέριο αλλά και η προσπάθεια της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην περιοχή δημιουργούν πολλά εμπόδια”, σημειώνει η FAZ.

Ποιός θα καταφέρει να εκθρονίσει τον “λαϊκιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” και το κόμμα του AKP, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η εφημερίδα του Μονάχου αποκαλύπτει σχέδιο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατέβουν με κοινό υποψήφιο. Το επονομαζόμενο “Τραπέζι των Έξι”, μια συνένωση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα του υποψηφίου, με τον Μουσταφά Γιενέρογλου, αντιπρόεδρο του κόμματος Deva που ανήκει στη συμμαχία, να εξηγεί στη Süddeutsche Zeitung: “Το ζήτημα του ονόματος δεν έχει ακόμη ανακύψει”.

«Αν το θέλει η συμμαχία των έξι, θα μπω εγώ»

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η SZ, ο επικρατέστερος υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, επικεφαλής του κόμματος CHP, ο οποίος δηλώνει: “Αν το θέλει η συμμαχία των έξι, θα μπω εγώ”. “Οι προϋποθέσεις για την αντιπολίτευση δεν είναι κακές”, παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου. “80 εκατομμύρια Τούρκοι αισθάνονται την κακή οικονομική κατάσταση γι’ αυτό, σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται.” Το AKP είναι κάτω από το 30% και σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, ο ίδιος ο Ερντογάν θα είχε δυσκολίες να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Ο άτυπος εταίρος του στο συνασπισμό, το εθνικιστικό MHP, αποδυναμώνεται επίσης.

Το “Τραπέζι των Έξι” αντιμετωπίζει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενσωματώσει στη συμμαχία του το κουρδικό κόμμα HDP. “Χωρίς τους Κούρδους όμως οι εκλογές δύσκολα κερδίζονται”, καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Περισσότερα:

https://www.mononews.gr/politics/global-politics/dw-elpides-dimiourgi-i-anakalipsi-aeriou-stin-kipro

Τον Μάρτιο του 2022, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχε δει το φως της δημοσιότητας το παρακάτω δημοσίευμα:

Hurriyet: Οδεύουμε σε συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ για το φυσικό αέριο;

Σε σενάρια συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ για τα ενεργειακά αναφέρεται σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Όπως γράφει ένας από τους πιο έγκυρους αρθρογράφους του τουρκικού τύπου, η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στην Τουρκία έγινε για ενεργειακά ζητήματα, καθώς εν μέσω πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Γερμανία αναζητά άμεσες λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται μήπως έρχεται η ώρα της συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. 

Άλλωστε, ο κ. Σολτς στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια εβδομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, καλώντας τους να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, το ένα σενάριο είναι να μεταφερθεί το αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ Λιβάνου-Συρίας, πράγμα που φαίνεται απίθανο ή της Κύπρου, που όμως εκεί το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη. 

Το άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο να ξεκινήσει από το Ισραήλ, να πάει Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, από όπου θα διοχετευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ένα ακόμη σενάριο είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω του αγωγού EastMed. Σημειώνεται δε ότι πριν από 14 μήνες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που λύσουμε το θέμα της Κύπρου, λύνεται και το 60% των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

https://www.kathimerini.gr/world/561771934/hurriyet-odeyoyme-se-synergasia-toyrkias-elladas-israil-gia-to-fysiko-aerio/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top