0

Φυσικά όχι σήμερα αλλά σε κάποια άλλη, περισσότερο δύσκολη μακρινή εποχή. Ενα γεγονός για το οποίο θα μας διαφωτίσει ο δημοσιογράφος, πρώην αντιπεριφερειάρχης και ιστοριογράφος της Καβάλας Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, με πηγές από το πλούσιο ιστορικό αρχείο του:


"Η φωτογραφία είναι από το πρακτορείο ειδήσεων ASSOCIATED PRESS και εικονίζει το λιμάνι της Καβάλας τον Αύγουστο του 1947 . Είναι η μεταφορά και εναπόθεση στο λιμάνι αμερικανικών σιτηρών στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας του οργανισμού UNRRA (1945). Τα σιτηρά φορτώνονται σε σάκους για να μοιραστούν στη συνέχεια στη πόλη και τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας. Στην έρευνα που έκανα  διαπίστωσα ότι η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Freeport Journal-Standard του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Οκτωβρίου 1947. Στο λιμάνι διακρίνονται άλλα δυο πλοία που ίσως και αυτά μεταφέρουν βοήθεια της UNRRA.

Η εφημερίδα στην λεζάντα της φωτογραφίας που την οποία έβγαλε ο Frank Noel γράφει μεταξύ άλλων: "το Αμερικανικό σιτάρι για την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στην αποβάθρα φορτώνουν αμερικανικό σιτάρι σε σακούλες στο λιμάνι της Καβάλας της Μακεδονίας".


"Το πλοίο “Theodore Foster” εκφόρτωσε 9.000 τόνους σίτου, μέρος του αμερικανικού προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα". Την ίδια εποχή, το 1947 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μετονόμαζε μια εκ των κεντρικών οδών της πόλης την οδό Ελπίδος σε οδό "Ούντρα" τιμής ένεκεν για την βοήθεια στην πόλη της Καβάλας πολλαπλώς. Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο, μερικούς μήνες μετά, ψήφιζε και την σχετική χρηματική πίστωση για την αγορά μιας φωτογραφίας της πόλεως της Καβάλας σε μεγεθυμένη μορφή την οποία είχε δωρίσει ο Δήμαρχος στον πλοίαρχο του Αμερικανικού φορτηγού “Θεόδωρος Φόστερ” (“Theodore Foster”)."


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top