0

Κατά λάθος… ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή απεριόριστης ενέργειας από τις γεωθερμικές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη δύναμη της γης, έκαναν φυσικοί που εργάζονται στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης με σκοπό να «ξεκλειδώσουν» καθαρή ενέργεια με τη δύναμη του ήλιου.

Πρόκειται για ένα τρυπάνι λέιζερ υψηλής συχνότητας που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να τρυπήσουν σε βάθος 20 και πλέον χιλιομέτρων τον φλοιό της γης με σκοπό να αξιοποιήσουν θερμότητα από τον πυρήνα του πλανήτη.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η φυσική θερμική ενέργεια της γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλαnνήτη προς την επιφάνεια.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη ιδέα δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας καθώς η εταιρεία Quaise Energy έχει εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κεφάλαια για να τεθεί σε λειτουργία μια γεωθερμική μονάδα έως το 2026.

Σε βάθος 20 χιλομέτρων μέσα στον φλοιό της Γης, οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στους 500°C, ένα επίπεδο που επαναπροσδιορίζει όσα ισχύουν σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θερμοκρασίες γεώτρησης με τρυπάνι γύρω στους 200°C.

Σε κάθε περίπτωση στα 20 και στα 25 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, δεν έχει σημασία πού βρίσκεται το γεωτρύπανο ή το εργοστάσιο πρώην άνθρακα, η θερμότητα θα είναι σχεδόν ίδια.

Σε αυτό το στάδιο και το βάθος, το νερό κάτω από το έδαφος γίνεται «υπερκρίσιμο», μια κατάσταση της ύλης όπου δεν είναι ούτε αέριο ούτε υγρό.

Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που παράγεται από την εκμετάλλευση του υπόγειου γεωθερμικού δυναμικού. Έχει ελάχιστο έως μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να παράγει θερμική είτε / και  ηλεκτρική ενέργεια. Για να θεωρηθεί ότι ένα υπόγειο θερμό ρευστό διαθέτει γεωθερμικό δυναμικό, πρέπει η θερμοκρασία του να υπερβαίνει τους 30οC.

Εάν οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της είναι σωστοί, η γεωθερμία μπορεί να κρατήσει το κλειδί για τη διάθεση 100% καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους στον κόσμου.

Και η γη μας την προσφέρει απλόχερα, αφού υπάρχει απεριόριστο απόθεμα ενέργειας με τη μορφή αυτού του υπερκρίσιμου ρευστού που περνάει μέσα από τον φλοιό και τον μανδύα του πλανήτη και μόλις το 0,01% του θα παρείχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι χρησιμοποιεί ο κόσμος.

https://enallaktikidrasi.com/2022/07/kata-lathos-anakalipsi-mporei-lysei-provlima/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top