0

Ο κλάδος της θερμικής ενέργειας έχει έντονα ελληνικά χρώματα. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στον τομέα εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, η θερμική ενέργεια είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα τεχνολογία ΑΠΕ που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και με εγχώριες πρώτες ύλες -σε ποσοστό πάνω από 80%.

Ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια, όταν η χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων γεννήθηκε στο Ισραήλ και «πέρασε» στην Ελλάδα, βοηθούμενη από το κλίμα της χώρας. Αρχικά, αναπτύχθηκαν πολλές μικρές εταιρείες, με τεχνίτες να κατασκευάζουν τους πρώτους -«πρωτόγονους» σε τεχνολογία- ηλιακούς και στη συνέχεια να αναπτύσσουν σιγά- σιγά μία εθνική τεχνογνωσία, βελτιώνοντας τη λειτουργία και την απόδοση των ηλιακών.

Ο κλάδος επένδυσε στην ποιότητα και στην έρευνα, με την καθοδήγηση ειδικού εργαστηρίου που αναπτύχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – το πρώτο διαπιστευμένο ελληνικό εργαστήριο.

Έτσι προέκυψαν τα πρώτα μεγάλα εργοστάσια, εταιρείες που διαθέτουν πλέον δικά τους τμήματα R&D, με πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό. Υπάρχουν Έλληνες κατασκευαστές που πωλούν έως και 95% της παραγωγής τους σε εταιρείες του εξωτερικού, που ενσωματώνουν στις δικές τους γραμμές παραγωγής τα ελληνικά προϊόντα.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο και οι θέσεις εργασίας αυξάνονται σταθερά, ακόμα και τα τελευταία δύο χρόνια παρά την κρίση του κορωνοϊού.

Με αριθμούς, η χρήση ηλιακών στην Ελλάδα:

• εξοικονομεί πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ρεύματος

• εξοικονομεί περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

• από τα 1300 ευρώ (κατά μέσο όρο) που πληρώνει ο καταναλωτής για την αγορά ενός ηλιακού, τα 1200 ευρώ επιστρέφουν στην εθνική οικονομία

• άνω του 60% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

Περισσότερα:

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/i-machi-tis-taratsas-fotovoltaika-i-iliakos-pics/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top