0

Σε μία  κίνηση ματ για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής αλλά και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο υιοθετώντας προπληρωμένη κάρτα (prepaid κάρτα) για την πληρωμή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων προς τους δικαιούχους. Επιδόματα όπως τέκνων, ανεργίας, αναπηρίας κ.α. δεν θα πιστώνονται πλέον σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά σε μία προπληρωμένη κάρτα.

Αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται με τραπεζικά στελέχη για να υλοποιήσουν το νέο project που καταργεί την καταβολή επιδομάτων σε μετρητά. Η νέα ψηφιακή πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια ανάλογων κινήσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στην παρούσα φάση με τις επιδοτήσεις ρεύματος και καυσίμων.

«Η λύση της prepaid κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e shopping, e banking και άλλες on line υπηρεσίες, χωρίς να φοβάται μήπως χάσει ή του κλέψουν τα χρήματα (κίνδυνος χρήσης μετρητών) και χωρίς να πρέπει να πάει ο ίδιος κάπου για να πληρώσει» εξηγεί στο powergame.gr τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται με την προετοιμασία της νέας ψηφιακής υπηρεσίας.

Και αυτό καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι μερίδα δικαιούχων ξοδεύει μέρος του επιδόματος – που είναι δημόσιο χρήμα – σε φυσικά σημεία στοιχημάτων ή μέσα από on line εφαρμογές, κάτι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες. Με την προπληρωμένη κάρτα, η φοροδιαφυγή αποκλείεται, η διαφάνεια αναδεικνύεται και η επένδυση σε τζόγο αποφεύγεται. Η κάρτα, θα «χτυπάει» αν ο δικαιούχος πάει να πληρώσει επικίνδυνη ή απαγορευμένη δαπάνη.

Το μέτρο αυτό αναμφίβολα θα τονώσει με τη σειρά του τη χρήση των prepaid καρτών γενικά (θα γίνει πιο προσφιλές προϊόν στον καταναλωτή) και σύμφωνα με το powergame.gr θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση τις συναλλαγές με POS, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη διείσδυση στο e -banking.

Στην prepaid κάρτα θα εισαχθούν τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κοινωνικά επιδόματα.  Αν κάποιος δικαιούται πάνω από ένα, θα μπαίνουν όσα του αναλογούν. Δεν θα υπάρχει περιορισμός. Αφορά τα επιδόματα τέκνων, τα επιδόματα παραπληγίας και αναπηρίας, τα επιδόματα ανεργίας για τα οποία μέχρι σήμερα, τα ποσά πιστώνονταν σε καταθετικούς λογαριασμούς δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2023. Ήδη, γίνονται διαβουλεύσεις και προετοιμάζονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για τα διαδικαστικά. Υπάρχουν διάφορα όμως προβλήματα που θα πρέπει να ρυθμισθούν, όπως για παράδειγμα το πώς θα πληρώνει κάποιος το ενοίκιό του, για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσε και το επίδομα που λαμβάνει. Ανάλογα προβλήματα αλλά και διάφορα τεχνικά θέματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

https://indicator.gr/erchetai-propliromeni-karta-gia-ola-ta-epidomata-ti-prepei-na-gnorizeis


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top