0

Κάθε άνθρωπος πάνω στη γη έχει τμήματα του γενετικού υλικού που είναι μοναδικά στη γενετική σύσταση του, εξ ου και η έννοια του γενετικού αποτυπώματος και της γενετικής ταυτότητας. 

Κάθε τόσο οι ιστορίες γενετικής κλοπής ή οι ακραίες προφυλάξεις που λαμβάνονται για την αποφυγή της, αποτελούν πρωτοσέλιδα ειδήσεων. Έτσι έγινε με μια φωτογραφία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάθονται στα απέναντι άκρα ενός πολύ μεγάλου τραπεζιού, αφού ο Μακρόν αρνήθηκε να κάνει Ρωσικό μοριακό τεστ PCR COVID-19. Πολλοί υπέθεσαν ότι ο Μακρόν αρνήθηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, ότι οι Ρώσοι θα έπαιρναν και θα χρησιμοποιούσαν το DNA του για κακόβουλους σκοπούς. 

Αν και αυτές οι ανησυχίες μπορεί να φαίνονται σχετικά καινούριες, η σταρ Madonna έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα μη συναινετικής, κρυφής συλλογής και δοκιμών DNA για πάνω από μια δεκαετία. Έχει προσλάβει συνεργεία καθαρισμού για να αποστειρώνουν τα καμαρίνια της μετά τις συναυλίες και απαιτεί τα δικά της νέα καθίσματα τουαλέτας σε κάθε στάση των περιοδειών της. Στην αρχή, η Madonna  χλευάστηκε επειδή είχε παράνοια DNA. Όμως, καθώς πιο προηγμένες, ταχύτερες και φθηνότερες γενετικές τεχνολογίες έχουν φτάσει στον καταναλωτή, αυτές οι ανησυχίες φαίνονται όχι μόνο εύλογες, αλλά και δικαιολογημένες. Γιατί;

Η γενετική ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει όχι μόνο προσωπικές πληροφορίες, όπως υπάρχουσες καταστάσεις υγείας ή κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, αλλά και βασικές πτυχές της ταυτότητας ενός ατόμου, όπως η καταγωγή του και τα πιθανά χαρακτηριστικά των μελλοντικών παιδιών του. Επιπλέον, καθώς οι γενετικές τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι φόβοι για χρήση κρυφά συλλεγόμενου γενετικού υλικού για αναπαραγωγικούς σκοπούς μέσω της  δυνατότητας παραγωγής γεννητικών κυττάρων από διάφορους ιστούς.

Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει άμεσα νομική ρύθμιση για αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η γενετική αλληλούχηση. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τη γενετική έχει αυξήσει την πιθανότητα οι γενετικοί παπαράτσι με συσκευασία (κιτ) συλλογής DNA να βρίσκονται παντού, όπως βρίσκονται παντού οι ίδιοι με τις κάμερές τους!



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top