0


Για τα γεγονότα και ιδιαίτερα τα παρασκήνια στο περιστατικό των Ιμίων και την μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε στα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα μίλησε ο δημοσιογράφος - ερευνητής - συγγραφέας και ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Μελέτη συγκέντρωσαν αυτό το σχετικό υλικό και κυκλοφορούν το βιβλίο "Η Συμφωνία που "γκρίζαρε" το Αιγαίο".

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου στην παρουσία του σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό "ΟΡΕΝ" ο τότε διαμεσολαβητής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε πληροφορηθεί (άγνωστο από ποιες πηγές - αμερικανικές ή ελληνικές) πως ο ελληνικός στόλος είχε "λοκάρει" το σύνολο του τουρκικού στόλου, τον οποίο και οι Ελληνες αξιωματικοί ήταν έτοιμοι να στείλουν συνολικά στον βυθό του Αιγαίου. Ετσι η Ελλάδα θα επικρατούσε πλήρως στην θάλασσα, εντός 72 ωρών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με ότι κι αν σήμαινε αυτό για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Γι αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Χόλμπρουκ έσπευσε κατεπειγόντως να "μεσολαβήσει" μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος και συνεπώς η ολοκληρωτική συντριβή του τουρκικού ναυτικού.

Ενα άλλο όμως που αναφέρθηκε είναι πως ενώ η επικράτηση της Ελλάδας στην θάλασσα ήταν κάτι παραπάνω από βέβαια, ερωτηματικά υπήρχαν για το τι θα συνέβαινε στο μέτωπο του Εβρου ή ετσι τουλάχιστον επιθυμούσε να το παρουσιάσει τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην ελληνική ηγεσία.

Η συνέχεια είναι γνωστή και, σύμφωνα με τους συγγραφείς των βιβλίων, τεκμηριωμένη: ο τότε υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Πάγκαλος δεσμεύτηκε γραπτώς πως την ελληνική σημαία θα την πάρει ο άνεμος και δεν θα την αντικαταστήσει κανείς ενώ τελικά, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών πως κανένα πολεμικό πλοίο δεν θα πλησιάζει στην περιοχή, κάτι το οποίο τηρείται μέχρι σήμερα.

Στον αντίποδα όλων αυτών ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην σημερινή κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, κεκλεισμένων των θυρών σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και στο Κονγκρέσο, απάντησε σχετικά με την ερώτηση πως θα αντιδρούσε η σημερινή κυβέρνηση σε ανάλογο "θερμό" πολεμικό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας. Και η απάντηση, όπως τονίστηκε, είναι αυτή που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Τέλος ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε πως ένα γεγονός στρατιωτικής επίθεσης στην Ελλάδα θεωρείται απίθανο και εκτός λογικής, ακόμη και για το ανεξέλεγκτο καθεστώς Ερντογάν όμως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζήτημα εάν η αδίστακτη τουρκική κυβέρνηση αποφάσιζε να καταρρίψει ένα δικό της πολεμικό αεροπλάνο σε συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας λόγω ενεργειών έρευνας και διάσωσης.

Δείτε το βίντεο:



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top