0

Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που τον αφορούν και είδαν το φως της δημοσιότητας ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

« Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω σήμερα με τους συμπολίτες μου στην Ροδόπη και την Θράκη για να δηλώσω ότι οι αξίες και τα ιδανικά με τα οποία πολιτεύθηκα από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής, παραμένουν έως και σήμερα αναλλοίωτα και αδιαπραγμάτευτα. 

Εβρισκόμενος  στον δημόσιο βίο ανελλιπώς από το 2004, κατόρθωνα πάντοτε να αποτελώ μία από τις πρώτες επιλογές των πολιτών της Ροδόπης, διατηρώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης μαζί τους.  

Ποτέ δεν επιχείρησα να δραπετεύσω στα δύσκολα και αυτό θα πράξω και τώρα, έχοντας ως πάγια αρχή μου ότι ο πολιτικός λογοδοτεί στους ψηφοφόρους του και το σύνολο των συμπολιτών του. Εκείνοι είναι που τελικά κρίνουν, προκρίνουν ή αποδοκιμάζουν την πορεία και το έργο του. 

Ποτέ δεν διαχώρισα τους πολίτες αυτού του τόπου, σε πλειονοτικούς ή μειονοτικούς, χριστιανούς ή μουσουλμάνους αριστερούς ή δεξιούς. 

Παλεύω, ωστόσο, για τα δικαιώματα της Μειονότητας μας, τα οποία για μένα αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο σε όλη αυτή την διαδρομή.

Δεν παύω, όμως, να αντιλαμβάνομαι την Ροδόπη και την Θράκη ως ένα ενιαίο σύνολο για το οποίο ένας βουλευτής χρειάζεται να αναπτύσσει πρωτοβουλίες προς όλες τις κοινωνικές, θεσμικές και παραγωγικές δυνάμεις και εκπροσωπήσεις, προκειμένου να επιτυγχάνει κάθε φόρα τα μέγιστα αποτελέσματα στα κέντρα  λήψης των αποφάσεων. 

Οι έντονες επιθέσεις και οι απειλές που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποτελούν την κορύφωση μιας αλληλουχίας γεγονότων που σοβούν τα τελευταία χρόνια σε βάρος μου. Όταν, όμως απειλείται, εκφοβίζεται ή διώκεται για πολιτικούς λόγους ένας βουλευτής, στο πρόσωπό του διώκεται, εκφοβίζεται και απειλείται η ίδια η Δημοκρατία. Και αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία.      

Η ανεξαρτησία που διέπει την πολιτική μου συμπεριφορά, οι επιτυχίες στο πεδίο για την κατοχύρωση της οικονομικής επιβίωσης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων του τόπου μας, ο αγώνας μου για τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών, για την κοινωνική χειραφέτηση της ίδιας της Μειονότητας, φαίνεται πως ενοχλεί και τρομάζει τα κατεστημένα της περιοχής μας. 

Αντιλαμβάνομαι την Θράκη ως νησίδα γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ταραγμένη περίοδο που διανύουμε και την Μειονότητα μας ως γέφυρα ειρήνης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Κάθε άλλη σκέψη και δράση, από όπου κι αν προέρχεται, που ναρκοθετεί την ομαλή συμβίωση στην Θράκη, συνιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη που έχει ως πρώτο θύμα παραδοσιακά την ίδια την Μειονότητα.

Απευθύνομαι, σήμερα, προς όλους τους συμπολίτες μου και ζητώ την στήριξή τους σε αυτόν τον αγώνα μου. Δεν θα σωπάσω, δεν θα δειλιάσω, δεν θα υποχωρήσω.  Μέχρι να δικαιωθούν τα οράματα για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία στη Θράκη της Ισότητας, Ισονομίας, Ισοπολιτείας και Ευημερίας για το σύνολο με έμφαση στους πιο αδύναμους, με πίστη στα ιδανικά της ελεύθερης έκφρασης και του πολιτικού φιλελευθερισμού.  

Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μου και δηλώνουν την συμπαράστασή τους προς το πρόσωπό. Θέλω να είναι σίγουροι ότι αυτός ο αγώνας είναι κοινός και μας αφορά όλους».  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια

Θέμα: « Προκλητική και υπερβαίνουσα τα διπλωματική ήθη και τις διεθνείς συνθήκες η δράση του Τούρκου προξένου Κομοτηνής»

Εντείνονται καθημερινά οι καταγγελίες στην Θράκη για τη δράση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου, ο οποίος υπερβαίνει τον διπλωματικό του ρόλο και τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, περί του σεβασμούτων διπλωματών προς τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία βρίσκονται και περί της μη ανάμειξής τους στις εσωτερικές υποθέσεις της, ενώ σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας μας.

Πρόσφατα, με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κομοτηνής “Ο Χρόνος”, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ κατήγγειλε τον Τούρκο πρόξενο για υπέρβαση των διπλωματικών του καθηκόντων, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η αποστολή του διπλωμάτη είναι να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία και αυτόματα να εξυπηρετήσει κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή. Η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικού υπαλλήλου δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον κάθε τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό. Από εκεί και μετά όμως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας. Ό,τι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο δεν είναι σύννομο».   

Αμέσως μετά από αυτή την δημόσια τοποθέτησή του, ο βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, κατήγγειλε ότι έγινε δέκτης σοβαρών απειλών από παρακρατικούς κύκλους της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά για εξωθεσμικούς μηχανισμούς που έχουν σαφή αναφορά στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και για εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ιδίου όσο και του δημάρχου ΙάσμουΟντέρΜουμίν, ενώπιον της κοινής γνώμης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στην μουσουλμανική μειονότητααλλά και στις Ελληνικές Αρχές, που βλέπουν να κλιμακώνεται η δράση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, υπονομεύοντας την ειρηνική συμβίωση των σύνοικων πληθυσμιακών στοιχείων της Θράκης. 

Δεδομένου ότι οι απειλές απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος,

Δεδομένης της ύπαρξης σοβαρών καταγγελιών για το πρόσωπο του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου, του οποίου η δράση εκφεύγει κατά πολύ των διπλωματικών του καθηκόντων και των προβλεπόμενων από τις διεθνείς συνθήκες περί του σεβασμούτων διπλωματώνστους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία βρίσκονται και περί της μη ανάμειξής τους στις εσωτερικές υποθέσεις της,

Δεδομένου του κινδύνου που εμφιλοχωρεί για πρόκληση διχόνοιας μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού της Θράκης και της ναρκοθέτησης της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων από την δραστηριότητα του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Έχει λάβει γνώση των καταγγελιών που αφορούν την προκλητική και υπερβαίνουσα την συνήθη διπλωματική τακτική, δραστηριότητα του Τούρκου προξένου Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου ;

Β) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ειρηνική συμβίωση των σύνοικων πληθυσμιακών στοιχειών στην περιοχή, χριστιανών και μουσουλμάνων, από την απροκάλυπτη παρέμβαση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής στα εσωτερικά της χώρας μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Κατρίνης
Ευαγγελία Λιακούλη
Ανδρέας Λοβέρδος

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top