0

Στην ανατολική ακτή της Λήμνου η ιστορία σμίγει κι ανταμώνει με την αρχαιολογία, θεϊκό το σμίξιμο τους μια πόλη εκεί στο βάθος των χιλιετιών σείεται συθέμελα και αναδύονται οι στοχασμοί της, η Πολιόχνη της 5ης χιλιετίας μπρος στα μάτια μας! Ένα αστικό κέντρο με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικά τείχη, πλατείες, πηγάδια και δημόσια κτίρια απέναντι απ'την αρχαία Τροία, κόμπαζαν για την αυτόνομη και αυτόχθονα δράση της, μια πανίσχυρη πόλη απέναντι στο ρού της Ιστορίας, την Τροία και τα Ομηρικά έπη!

Ατέλειωτες οι μορφές ζωής της και οι τρόποι ανάπτυξής της! Θωρακισμένα τείχη και επιβλητικά στη δυτικά πλευρά προστάτευαν τα γερά θεμέλια της πόλης απ'τη διάβρωση του κοντινού ποταμού. Στο πείσμα των καιρών δεν χρειάζονταν αμυντική θωράκιση, δεν έχριζαν ανάγκης στρατιωτικής προστασίας! Ειρηνικά ζούσε ο πληθυσμός της αγρότες και κτηνοτρόφοι ολημερίς έλλειπαν στην αγκαλιά της φύσης, το βράδυ επέστρεφαν στον οικισμό, πάντα διαχρονικά δαύτοι χαίρονται πιότερο την σιγαλιά και το νεύμα της φύσης παρά τη χαρά της πόλης! Μια στοιχειώδη οργάνωση κοινωνίας απαιτεί επάγγελμα και διαβίωσή να καθίστανται οι πρώτοι οριοθέτες μιας ζωής με σεβασμό αναπτυσσόμενη στα στενά σοκάκια της!

Xτίστες και οικοδόμοι είχαν φτιάξει τα φρεάτια κτιστά, η κατασκευή και η συντήρηση των τειχών, των δρόμων και των βρόχινων αγωγών το χρόνιο μέλημά τους, νοικοκυραίοι και προνοητικοί κόμπαζαν για την όμορφη πόλη τους! Είχαν τοποθετήσει όμορφα δάπεδα στις πλατείες τους, τα δημόσια μέρη που αντάμωναν οι ντόπιοι και αντάλλασσαν κουβέντες και απόψεις, να περνούν όμορφα τον ελεύθερο χρόνο τους ζήταγαν, να συμμετέχουν χαρωπά στις γιορτές της περίμεναν! Mετά την κύρια είσοδο στη δυτικά πλευρά του τείχους που αγκαλιάζει την πόλη ολάκερη, μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων με πέτρινα έδρανα σόλο το μήκος και το βήμα του ομιλητή στο κέντρο, η ισχυρότερη ένδειξη μιας δημοκρατικής αντίληψης μιας οργανωμένης πόλης!


Ψέγματα δημοκρατίας ενέσκηψαν στον ιστορικό τούτο τόπο, ένας ολάκερος χώρος για συγκεντρώσεις όσων καταγίνονταν με τα κοινά, ήθελαν το χώρο τους να συζητούν και να λαμβάνουν δημοκρατικά τις αποφάσεις των, κατασκεύασαν το βουλευτήριο τους! Η Πολιόχνη κείμενη απέναντι απ'τα στενά του Ελλήσποντου και στηριγμένη στην επεξεργασία μετάλλων, είχε δικά της εργαστήρια και τους ιδανικούς τεχνίτες της, αποτέλεσε το κέντρο εμπορίου του Βορείου Αιγαίου!

Το αρχαιότερο αστικό κέντρο που αποτέλεσε το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης! Χρυσά κοσμήματα και περίτεχνα αγγεία καταδείκνυαν τον πλούτο της ιστορικής πόλης! Επτά περίοδοι της ζωής της στοιβαγμένες η μια πάνω στη άλλη καταδεικνύουν ότι ολάκερος ο πολιτισμός των ελληνικών πόλεων παραδομένος στον ίδιο αρχαίο τόπο καρτερεί το φως του ήλιου για να καταδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς του αρχέγονου τόπου! Ένας προϊστορικός πολιτισμός αυτόνομος και αυτόχθονος μας καρτερεί στο διάβα του όμορφου νησιού του Ηφαίστου!

* = Ο Γιάννης Σμαραγδάς είναι δικηγόρος Κομοτηνής


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top