0

Η επιδότηση καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές είναι νόμιμη και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως ενημερώνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Κώστας Χουβαρδάς. Με χρήση αυτής της απόφασης, παραμεθόριες περιοχές όπως στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα μπορούν διαθέτουν ειδικές τιμές στα καύσιμα στους μόνιμους κατοίκους, ώστε να μην ...ξενιτεύονται για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του οχήματός τους, σε διπλανές χώρες.

Ο Κώστας Χουβαρδάς διαπίστωσε αυτό το σύστημα στην πράξη όταν μετέβη σε συνοριακή περιοχή της Ιταλίας. Εκεί, υπήρχαν δύο τιμές καυσίμων, μία για ντόπιους και μία για όλους τους άλλους ώστε και οι κάτοχοι οχημάτων να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές και το κράτος να μη χάνει φόρους. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:


"Το 1996, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Ιταλία να εφαρμόσει μείωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη που αγοράζεται στο Friuli Venezia Giulia, προκειμένου να εξουδετερώσει την πρακτική εφοδιασμού στη Σλοβενία. 

Η εξουσιοδότηση αυτή έληγε στο τέλος του 2006 όμως η Ιταλία συνέχισε και μετα το πέρας αυτής της προθεσμία να εφαρμόζει την μείωση. Τότε λοιπόν η Ευρωπαική Επιτροπή άσκησε προσφυγή επί παραβάσει, όταν οι κάτοικοι συνέχισαν να επωφελούνται από την έκπτωση  ακόμη και μετά τη λήξη της άδειας στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Η οδηγία για τα ενεργειακά προϊόντα ορίζει ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης και οι εξαιρέσεις είναι δυνατές μόνο εάν εγκριθούν.

Στις  14ης Ιανουαρίου 2021 με την υπ. αρ. 3/2021 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε οτι η έκπτωση στην τιμή των καυσίμων για τους κατοίκους της Αυτόνομης Περιφέρειας του Friuli Venezia Giulia δεν συνεπάγεται από μόνη της παραβίαση της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας και δεν είναι παράνομη».

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον Fabio Scoccimarro (Σύμβουλος για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης της Friuli Venezia Giulia) δημιουργεί εμφανές περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, αποφεύγοντας τον λεγόμενο « τουρισμό του γεμίσματος του ντεπόζιτου», εξοικονομεί χρήματα στους συμπολίτες μας, επιτρέπει στον κλάδο των πρατηριούχων καυσίμων να αναπνέει και οι φόροι παραμένουν στην επικράτεια."

Πρωτότυπο άρθρο στα ιταλικά:

https://www.ilfriuli.it/articolo/Politica/Ok_allo_sconto_carburanti,_la_Giustizia_Ue_d%C3%A0_ragione_al_Fvg/3/234664


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top