0

«Το να αρχίσουμε το καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μας σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία, να κλείνουμε τα παράθυρα όταν λειτουργεί και τον χειμώνα ο θερμοστάτης να μην είναι ψηλά, είναι οι προτάσεις, για να μην καίει τόσο πολύ πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» περιέγραψε με αφορμή την «Επιχείρηση Θερμοστάτης» που εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ισπανία, ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, τόνισε ότι αυτά τα μέτρα αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπου το κράτος μπορεί να έχει κάποιον έλεγχο, συγκεκριμένα σε δημόσια και δημοτικά κτήρια, «Κάτι αντίστοιχο πιστεύω θα ανακοινωθεί και εδώ, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν, για παράδειγμα για να μπει ένα ανώτατο όριο στον θερμοστάτη του κλιματιστικού στα δημόσια κτήρια το καλοκαίρι, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μια μικρή εγκατάσταση που θα βάζει τον κόφτη. Αλλά από κει και πέρα υπάρχει και ένα θέμα προσωπικής επιλογής, γιατί ειδικά όταν το κλιματιστικό είναι πολύ χαμηλά θα πρέπει η κάθε υπηρεσία να φροντίσει να μην ανοίγουν τα παράθυρα» προσέθεσε.

«Για τον κάθε πολίτη στο σπίτι του, δεν χρειάζεται να του επιβάλει κανείς τίποτα, είναι αυτονόητο από την στιγμή που τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ίδιος, ότι τον απασχολεί το τι πληρώνει για την ενέργεια. Άρα υπάρχει το κίνητρο. Σε ιδιωτικό επίπεδο μαζί με την συμπεριφορά μας που την θεωρώ αυτονόητη, να προσέχουμε τα φώτα, να μην έχουμε το κλιματιστικό το ίδιο ψηλά ή να μην καίει πολλή ώρα, θεωρώ ότι θα προσαρμοστεί ο καθένας από μόνος του, δεν χρειάζεται επιβολή» συμπλήρωσε ο κ. Μαθιουλάκης.

Η αποτελεσματικότητα συνδέεται με κάποια τεχνικά εργαλεία, ανέφερε ακόμα, αναλόγως με το πού ζει ο καθένας και τι οικονομικές δυνατότητες έχει. Ένα σπίτι καταναλώνει πάρα πολλή ενέργεια από την θερμότητα η οποία διαφεύγει τον χειμώνα αν δεν είναι καλά τα κουφώματα, τα βαψίματα του σπιτιού και η θερμομόνωση και αντίστοιχα δεν κρατάει την ψύξη το καλοκαίρι, ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης. Από το πιο απλό που μπορεί κανείς να κάνει είναι ένα βάψιμο της πολυκατοικίας ή του σπιτιού απ’ έξω με υλικά που αντανακλούν τον ήλιο, ενώ κάτι πιο απλό είναι να δούμε τους έξυπνους μετρητές, εξήγησε.

«Στα σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ είναι κάποια στιγμή να βάλει στα σπίτια έξυπνους μετρητές που θα δώσουν πολλές λύσεις γιατί βλέπεις την κατανάλωσή σου σε πρώτο χρόνο. Υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά έξυπνοι μετρητές που μπορεί να βάλει κανείς στο σπίτι του, δείχνοντας την κατανάλωση, ενώ υπάρχουν και συστήματα που δείχνουν στο σπίτι την ίδια ώρα ποιες συσκευές καταναλώνουν ενέργεια και πόση» ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης.

Ακούστε την εκπομπή:

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/m-mathioylakis-sto-proto-quot-epicheirisi-thermostatis-quot-tileergasia-kai-allages-stis-synitheies-mas-gia-exoikonomisi-energeias-audio/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top