0

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως η διαχείριση του βάρους, η βελτίωση της πέψης και ο κίνδυνος ασθένειας.

Επιπλέον, αυτό το όσπριο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος σε πολλά χορτοφαγικά και vegan πιάτα.

Τα ρεβίθια διαθέτουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ

Περιέχουν μέτριο αριθμό θερμίδων, παρέχοντας 269 ανά φλιτζάνι (164 γραμμάρια). Περίπου το 67% αυτών των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από πρωτεΐνες και λίπος.

Τα ρεβίθια παρέχουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Τα θρεπτικά συστατικά στα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Θερμίδες: 269

Πρωτεΐνη: 14,5 γραμμάρια

Λίπος: 4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 45 γραμμάρια

Μαγγάνιο: 74% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 71% της DV

Χαλκός: 64%  DV

Σίδηρος: 26%  DV

Incευδάργυρος: 23% DV

Φώσφορος: 22%  DV

Μαγνήσιο: 19%  DV

Θειαμίνη: 16%  DV

Βιταμίνη Β6: 13%  DV

Σελήνιο: 11%  DV

Κάλιο: 10%  DV

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το όσπριο είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή του ορυκτού μαγγανίου και της βιταμίνης Β φυλλικού οξέος.

Τα θρεπτικά συστατικά στα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Διαβήτης

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια, βάρους 164 γραμμάρια (g), παρέχει 12,5 γραμμάρια ίνας.

Οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη και πολλοί διαιτολόγοι συνιστούν τα ρεβίθια ως πηγή φυτικών ινών.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 g ινών την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε, ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Υγεία των οστών

Το σίδηρο, το ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ρεβίθια μπορούν να συμβάλουν στην υγιή οστική δομή και αντοχή. Τα ρεβίθια μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων που θέλουν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.

Πίεση

Για να αποφευχθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ειδικοί προτείνουν να περιοριστεί η πρόσληψη προστιθέμενου νατρίου ή αλατιού και να αυξηθεί η πρόσληψη καλίου.

Οι σύγχρονες οδηγίες υγείας συνιστούν ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου την ημέρα.

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια, βάρους 164 g, παρέχει 474 mg καλίου.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κονσερβοποιημένα ρεβίθια πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα νατριούχων που προσθέτουν οι κατασκευαστές. Η χρήση ξηρών ρεβιθιών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ποσότητας αλατιού σε ένα γεύμα.

Οι ενήλικες θα πρέπει να διατηρούν τη λήψη νατρίου τους κάτω από 2.300 mg ημερησίως, ενώ άτομα ηλικίας 51 ετών και άνω και εκείνοι που νοσούν από καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 1.500 mg ημερησίως.

Υγεία της καρδιάς

Οι ίνες, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο στα ρεβίθια βοηθούν την υγεία της καρδιάς.

Οι ίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα ρεβίθια δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Χοληστερίνη

Σε μια πρόσφατη μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη στο αίμα τους όταν έκαναν δίαιτα με προσθήκη ρεβιθιών σε σύγκριση με μια δίαιτα με προσθήκη σίτου για 5 εβδομάδες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ίνα στα ρεβίθια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Διαχείριση βάρους

Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως παράγοντες διογκώσεως στο πεπτικό σύστημα. Οι παράγοντες διογκώσεως αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό και η πρωτεΐνη έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το να αισθάνεστε πιο πλήρης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει την όρεξη και να μειώσει την θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου..

Αναιμία

Χωρίς σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 4,7 mg σιδήρου ή μεταξύ1/2 με 1/5 της καθημερινής ποσότητας πρόσληψης ενός ατόμου, ανάλογα με το άτομο. Παρέχει επίσης κάποια βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο.

Για τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες Β.

https://healthstories.gr/diatrofi/31341/revithia-yperopla-diatrofis-kai-ygeias/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top