1

Πλώρη για να «σπάσει» το φράγµα των 2.000 τόνων, όσον αφορά τους όγκους παραγωγής που θα επεξεργαστεί φέτος, βάζει η εταιρεία Yaka, η οποία εξελίσσεται σε µια από τις πιο σύγχρονες µονάδες τυποποίησης και εµπορίας κερασιών, µε αµιγώς εξαγωγικό προσανατολισµό και µε συνεργασίες, πλέον, σε όλα τα µεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Αν και µετρά µόλις λίγα χρόνια από την ίδρυσή της, το 2017, στο χωριό ∆ήµη, έξω από την Κοµοτηνή, η επιχείρηση έχει αναπτύξει δυναµική και, χρόνο µε το χρόνο, παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο στον κλάδο, επενδύοντας σε τεχνολογίες και πιστοποιηµένες διαδικασίες, που τις επιτρέπουν να διασφαλίζει µια σταθερά υψηλή ποιότητα στο προϊόν που διακινεί. Το πετυχηµένο µοντέλο µε τα κεράσια, µάλιστα, ετοιµάζεται να το εφαρµόσει και µε τα µύρτιλα, βάζοντας τον «πήχη» ψηλά εξαρχής, καθώς σε 3-4 χρόνια θέλει να γίνει ο µεγαλύτερος εξαγωγέας του συγκεκριµένου super food, πανελλαδικά.


Συνεργασία µε πάνω από 300 παραγωγούς

«Την εµπορική σεζόν του 2020 κάναµε ένα µεγάλο άλµα στον κύκλο εργασιών µας, αυξάνοντας κατά περίπου 60% τον όγκο κερασιών που διαχειριστήκαµε, ενώ φέτος τρέχουµε ήδη µε µια άνοδο της τάξης του 30% και όλα δείχνουν πως θα ξεπεράσουµε τους 2.000 τόνους», τονίζει στο Fresher ο ιδιοκτήτης της µονάδας, Λεβέντ Αχµέτ Σαδίκ. Για την προµήθεια της πρώτης ύλης η «Yaka» συνεργάζεται µε πολλούς παραγωγούς από τη Ροδόπη, οι οποίοι διατηρούν φυτείες κερασιών στην περιοχή «Γιακά», που έχει παράδοση στην κερασοκαλλιέργεια αλλά, πλέον, έχει επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαµερίσµατα της χώρας. «Είµαστε όπου υπάρχει κεράσι, µε δικούς µας ανθρώπους και στέκια. Εξαίρεση αποτελούν µόνο κάποιες περιοχές χαµηλά στη Στερεά Ελλάδα και αυτό διότι είναι µακριά από τις εγκαταστάσεις µας, οπότε ανεβαίνει πολύ το κόστος από τα µεταφορικά», εξηγεί ο κ. Σαδίκ. Οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί ξεπερνούν τους 300, από τους οποίους οι 262 είναι πιστοποιηµένοι µε τα συστήµατα πιστοποίησης της «Yaka».

Μοιάζει µε χειρουργείο...

Το διαλογητήριο της µονάδας, όπως µας αναφέρει ο συνοµιλητής µας, είναι εφοδιασµένο µε έναν υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό καλιµπραδόρο, που ήδη αναβαθµίζεται ενώ σύγχρονης τεχνολογίας είναι και η συσκευαστική γραµµή στην οποία τα κεράσια «πακετάρονται» σε 8 διαφορετικές συσκευασίες, που ξεκινούν από τα 125 γραµµάρια και φτάνουν µέχρι και τα 6 κιλά. Υπάρχει επίσης µια µηχανή που συσκευάζει µε συνθήκες ελεγχόµενης ατµόσφαιρας, γεγονός που επιτρέπει να διατηρείται το περιεχόµενο της έως και τρεις εβδοµάδες, χωρίς ποιοτική αλλοίωση.

https://www.agronews.gr/branding/etairika-nea/192397/ependuei-kai-sto-murtillo-me-anaptuxi-30-trehei-i-yaka


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top