0

Νέα δεδομένα φέρνει η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως προς την αναγραφή στοιχείων πολιτών σε δημοσιογραφικά μέσα σε περίπτωση που έχει προηγηθεί συναίνεση ή προκύπτουν ιδιαίτεροι λόγοι ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

«Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται» σημειώνει.

Όπως τονίζει η Αρχή το άρθρο 85 του Κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα «ορίζει ότι τα κράτη μέλη διά νόμου συμβιβάζουν το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του παρόντος κανονισμού με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς πανεπιστημιακής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης. Για την επεξεργασία που διενεργείται για δημοσιογραφικούς σκοπούς ή για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, τα κράτη μέλη προβλέπουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».

Πότε επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δεδομένων

Και βάσει αυτού καταλήγει: «Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν: α) το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή του, β) αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο, γ) υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων και δ) όταν περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος ενημέρωσης, ιδίως όταν αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και ποινικές διώξεις, καταδίκες και τα σχετικά με αυτές μέτρα ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα του υποκειμένου στην ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή»

Κατήγγειλε, αλλά το… πήρε πίσω

Η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν πολίτης κατήγγειλε σε ιστοσελίδα περιστατικό κακοποίησης ζώου. Αν και αρχικώς δήλωσε τα στοιχεία της όταν αναρτήθηκε η δημοσίευση όπου αναφερόταν το ονοματεπώνυμό της, ζήτησε να διαγραφούν.

Η καταγγέλλουσα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι η αναγραφή του ονόματός της στο εν λόγω άρθρο ήταν περιττή και την εξέθετε σε κίνδυνο και για αυτό το λόγο ζήτησε κατόπιν ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας με την δημοσιογράφο, την πρόσβαση στα προσωπικά της δεδομένα αλλά και τη διαγραφή των προσωπικών της δεδομένων από το συγκεκριμένο άρθρο και από τα αρχεία δεδομένων που διατηρεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας.

Η δημοσιογράφος διευκρίνισε πως δεν διαθέτουν βάση προσωπικών δεδομένων και ότι η καταγγέλλουσα δεν απαγόρευσε ρητώς την κοινοποίηση των προσωπικών της στοιχείων στην αρχική ηλεκτρονική επικοινωνία που είχε μαζί της. Για το λόγο αυτό αρνήθηκε να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα όπως της ζητήθηκε και αρκέστηκε στην αφαίρεση του πλήρους επωνύμου της καταγγέλλουσας.

«Κατόπιν του αιτήματος της καταγγέλλουσας για διαγραφή του ονόματός της από το άρθρο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας προέβη στην αφαίρεση του επωνύμου αλλά διατήρησε αυτούσιο το όνομα και το αρχικό γράμμα του επιθέτου της θέλοντας να «μείνει πιστή στο θέμα της δεοντολογίας και στη μη απόκρυψη στοιχείων από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας» ανέφερε στην Αρχή.

Η καταγγέλλουσα θεώρησε μη ικανοποιητική την ανταπόκριση του υπεύθυνου επεξεργασίας και υπέβαλε στην Αρχή την καταγγελία για παραβίαση δικαιώματος του υποκειμένου των δεδομένων.

https://www.dikastiko.gr/eidhsh/quot-prasino-fos-quot-tis-archis-prostasias-prosopikon-dedomenon-sti-dimosieysi-stoicheion-gia-dimosiografikoys-logoys/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top