0

Η αστυνομία στη Ρωσία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια δημοσιογράφων και ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Οι επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν με φόντο την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι αρχές στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον μία σύλληψη.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους στων οποίων τα σπίτια εισέβαλλαν οι αρχές είναι και ο διευθυντής του ιστότοπου Projekt, Ρομάν Μπαντάνιν, καθώς και η δημοσιογράφος του μέσου,  Μαρία Ζολομπόβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιστότοπου, ο αναπληρωτής διευθυντής, Μιχαήλ Ρούμπιν, συνελήφθη μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι των γονιών του. Σποραδικά, υπήρξε και διακοπή της πρόσβασης στον εν λόγω ιστότοπο. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται πριν από την αναγγελθείσα δημοσίευση μιας έρευνας για τον πλούτο του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, σύμφωνα με το Proiekt, το οποίο διαβεβαίωσε το κοινό του ότι «Όμως θα την δημοσιεύσουμε σε κάθε περίπτωση».

Ο Proiekt ιδρύθηκε το 2018 και είναι κυρίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ. Ένα άρθρο του υποστήριζε, για παράδειγμα, πως ο αμφιλεγόμενος τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ έχει μια δεύτερη σύζυγο που διαθέτει ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ρουβλίων. Ένα άλλο άρθρο διαβεβαίωνε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μια κρυφή κόρη, η μητέρα της οποίας έκανε περιουσία. Το Κρεμλίνο διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι επικριτές της εξουσίας κατηγορούν τις ρωσικές αρχές ότι φίμωσαν ή κατέστειλαν τα μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια των δύο δεκαετιών που ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

Λογοκρισία και επιθέσεις ενάντια στην αντιπολίτευση

Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα, το Meduza, ένα γνωστό ηλεκτρονικό μέσο μαζικής ενημέρωσης με έδρα τη Λετονία, κηρύχθηκε τον Απρίλιο «πράκτορας του εξωτερικού», μια αμφιλεγόμενη κατηγορία που σημαίνει βαρείς καταναγκασμούς και ενδεχόμενα πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τον Meduza σημαντικά διαφημιστικά έσοδα. Τον Ιούνιο, ένας άλλος ιστότοπος, ο VTimes, ανακοίνωσε πως κλείνει εξαιτίας φόβων για δικαστικές διώξεις, αφού χαρακτηρίσθηκε κι αυτός «πράκτορας του εξωτερικού».

Οι αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις δικαστικές επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι οργανώσεις του φυλακισμένου ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκαν στις 9 Ιουνίου «εξτρεμιστικές» και τέθηκαν υπό απαγόρευση. Στα μέλη τους απαγορεύθηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές.

https://www.ethnos.gr/kosmos/163732_rosia-efodoi-se-spitia-dimosiografon-apo-tin-astynomia


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top