0

Ο Κομοτηναίος Ιωακείμ Ιωακειμίδης έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα δημιουργώντας ένας χώρο που απευθύνεται σε όλους

«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην ομορφιά»

Ένας νέος χώρος τέχνης και πολιτισμού, άνοιξε πριν από λίγο διάστημα στην Κομοτηνή. Ο λόγος για το “JKMStudio” που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κομοτηναίου καλλιτέχνη, σπουδαστή Ιωακείμ Ιωακειμίδη. Ένας χώρος δημιουργίας, που ουσιαστικά αποτελεί έναν χώρο έκφρασης για κάθε καλλιτέχνη, ή εν δυνάμει καλλιτέχνη της πόλης μας.

Ένας χώρος πρόβας αλλά και δημιουργίας που αποτελεί την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου του Ιωακείμ Ιωακειμίδη ο οποίος έρχεται να ικανοποιήσει μια υφιστάμενη αναγκαιότητα των ανθρώπων της τέχνης στην περιοχή που έχει αντιληφθεί και ο ίδιος από τα τελευταία χρόνια δραστηριοποίησής του στην τοπική κοινωνία.

Δημιουργός του ο Κομοτηναίος σπουδαστής θεάτρου και σκηνοθεσίας Ιωακείμ Ιωακειμίδης


Ένας χώρος που «απαντά» στην αναγκαιότητα των καλλιτεχνών της πόλης
Το “JKMStudio” όπως εξήγησε ο ίδιος είναι ένας χώρος που μετρά δύο μήνες ζωής, και αποτελεί έναν χώρο, εξοπλισμένο με φώτα, ήχο και «σκηνογραφία» σύμφωνη με τις απαιτήσεις, στον οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του διεξάγουν τις πρόβες τους για τις επικείμενες παραστάσεις τους. Ένας χώρος 36 περίπου τ.μ. που όπως τόνισε «μπορεί να υποστηρίξει θεατρικές και μουσικές πρόβες, πρόβες για χορό,  καθώς και να αποτελέσει στούντιο για φωτογραφίσεις και γυρίσματα». Μάλιστα όπως εξήγησε ο χώρος διατίθεται σε όποιον αναζητά σχετικό χώρο και το επιθυμεί, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία της δημιουργίας του χώρου ο Ιωακείμ εξήγησε πως έγινε στα πρότυπα και στην λογική αντίστοιχων χώρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως κατά την άποψή του «έρχεται να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά σε όσους δημιουργούν και επιθυμούν να κάνουν πράγματα».Από την σκέψη έως και την υλοποίησή του ωστόσο όπως ανέφερε απαιτήθηκαν τόσο κόπος όσο και αρκετά χρήματα, ωστόσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να αναλάβουν το ρίσκο καθώς όπως εξήγησε σε συζητήσεις του με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού της περιοχής όλοι υπογράμμισαν την απουσία ενός τέτοιου χώρου.

«Η αναγκαιότητα ξεκίνησε από το να μπορούμε να είμαστε άνετοι, να μην “κρεμόμαστε” από κανέναν» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά παραθέτοντας παραδείγματα από δικές του προηγούμενες εμπειρίες κατά τις οποίες αναγκαζόταν, λόγω έλλειψης χώρου, να κάνει πρόβες σε ακατάλληλες συνθήκες. Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο και το γεγονός ότι παρελθούσες συνεργασίες του, όπως αυτή με την Λέσχη Κομοτηναίων, του προσέφερε την δυνατότητα να κάνει τις πρόβες του σε καλές συνθήκες, ωστόσο πάντα όπως τόνισε ένας «δικός σου και ειδικά διαμορφωμένος χώρος» αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες που ενδεχομένως στο παρελθόν να ενοχλούνταν από την παρουσία μας».

Το “JKMStudio” αποτελεί ένα νέο χώρο δημιουργίας που έρχεται να «απαντήσει» στις ανάγκες των ανθρώπων του πολιτισμού της πόλης μας


Κοστούμια, φώτα και ήχος προς ενοικίαση

Στον χώρο όπως τόνισε έχει προβλεφθεί και η ύπαρξη μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, που μέχρι στιγμής «φιλοξενούν» πληθώρα κοστουμιών από προηγούμενα δικά του project τα οποία μάλιστα διατίθενται προς ενοικίαση. Ο ίδιος δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» απηύθυνε πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί του, τόσο σε ό,τι αφορά την χρήση του χώρου όσο και των λοιπών δυνατοτήτων που αυτός προσφέρει, ακόμα και στην κάλυψη αναγκών σε φώτα και ήχο.

Ο Ιωακείμ συνεχίζει τις σπουδές του στην σκηνοθεσία και την υποκριτική, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνθήκες που αυτή δημιούργησε και για τους σπουδαστές του έδωσε την δυνατότητα να επιστρέψει στην Κομοτηνή και τον τόπο καταγωγής του. Ερωτηθείς σε σχέση με την λειτουργία του χώρου, όταν ο ίδιος επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, εξήγησε πως η διαχείριση θα συνεχιστεί από την μητέρα του, η οποία άλλωστε «υπογράφει» και τα εντυπωσιακά κοστούμια των δικών του παραστάσεων.

Τα επόμενα βήματά του εφόσον η πανδημία το επιτρέψει

Ως προς τα επόμενα σχέδιά του, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο ίδιος, εξήγησε πως η περίοδος της πανδημίας αποτελεί για περίοδο δημιουργίας, με μία νέα παράσταση υπό τον τίτλο «Νεφέλη» να είναι ήδη έτοιμη, με στόχο το «ανέβασμά» της ενδεχομένως και εντός του προσεχούς καλοκαιριού. Εντός του καλοκαιριού όμως ο ίδιος θα «επιστρέψει» και στο αγαπημένο του musical, με τις Γιάννα Χαριτίδη και Σοφία Δερμεντζόγλου, υποσχόμενος ένα πλούσιο και εντυπωσιακό «υπερθέαμα» με αγαπημένα τραγούδια ταινιών που άφησαν εποχή στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Ο χώρος διατίθεται για πρόβες θεάτρου, χορού καθώς και ως στούντιο γυρισμάτων και φωτογραφίας


Ερωτηθείς τέλος, για το πώς ο ίδιος βιώνει την πανδημία αλλά και την τηλεκπαίδευση που αυτή έχει φέρει στις ζωές μας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, όπως το θέατρο, αναφερόμενος στην έλλειψη επαφής αλλά και πρακτικών μαθημάτων που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει.

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος και προσπαθούμε να το παλέψουμε όσο γίνεται παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα» τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως πως «προσπαθώ να παραμένω αισιόδοξος και να εκμεταλλευτώ όσο γίνεται αυτό το χρόνο δημιουργικά». «Ευελπιστώ ότι βρισκόμαστε στο τέλος όλης αυτής της κατάστασης και ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην ομορφιά» κατέληξε ο ίδιος.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top