0

Γίνομαι ηθικά άμεμπτο άτομο δεν σημαίνει ότι καλλιεργώ απλώς αυτή την εικόνα. Το να προσπαθείτε να κάνετε εντύπωση χωρίς πρώτα να έχετε βάλει γερά θεμέλια που βασίζoνται σε αρχές είναι σαν να αντιμετωπίζετε απλώς τα συμπτώματα αντί να φροντίζετε να είστε υγιείς γενικότερα.

Η συμπεριφορά που ακολουθεί κάποιες αρχές βασίζεται στο πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Ένα ηθικό άτομο έχει μια εσωτερική φωνή που λέει: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν τέτοια». Οι παθιασμένες αρχές παραείναι απειλητικές για να τις μοιραστούμε ανοιχτά μέχρι να αισθανθούμε άνετα με τηv ταυτότητα μας. Δεν μπορείτε να περιμένετε να σας αποδεχθούν οι άλλοι ως πρότυπο αρχών μέχρι να αποδεχθείτε εσείς τον εαυτό σας.

Οι αποκλίσεις μεταξύ των όσων λέτε και των εσωτερικών σας πεποιθήσεων αποκαλύπτονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αν δεν έχετε σταθερή αυτοεικόνα, «δεν θα μπορείτε να ξεγελάτε για πάντα τους άλλους». Γιατί προσπαθείτε;

Οι αρχές μπορούν να καλλιεργηθούν με πολλούς τρόπους. Ένα εργαλείο για να αναζωογονήσετε την ηθική σας αυτοεκτίμηση είναι να εξετάσετε τα παλιά σας επιτεύγματα. Να είστε συγκεκριμένοι. Σκεφτείτε τρία προσωπικά και τρία επαγγελματικά επιτεύγματα για τα οποία αισθάνεστε πραγματικά υπερήφανοι. Υπό το φως αυτών των επιτευγμάτων, τι γνωρίσματα, χαρακτηριστικά και τι πλεονεκτήματα έχετε; Τι αποκαλύπτουν για το άτομό σας; Δεν πρόκειται απλώς για καυχησιολογίες. Με το να νιώσετε περήφανοι τώρα για αυτά που έχετε κάνει μπορεί να αποτρέψετε πράξεις που κάποια μέρα ίσως σας προκαλέσουν ντροπή.

Η Έλινορ Ρούσβελτ είπε: «Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κατώτεροι χωρίς την άδειά σας». Πολλοί από μας, ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι οικονομικά, κουβαλάμε μέσα μας σωρεία αρνητικών μηνυμάτων για τον εαυτό μας. Μπορεί να ξεκίνησαν από τους γονείς, τους δασκάλους, τα αφεντικά, τους συναδέλφους ή ακόμα και από τη φαντασία μας. Αλλά έχουμε πάντοτε την ικανότητα να αναδιατυπώσουμε αυτά τα μηνύματα και να κάνουμε τις θετικές πεποιθήσεις τη συνειδητή μας επιλογή.

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ

Η δεοντολογία δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικότητας, αλλά έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στα κέρδη και στις ζημίες. Μπορεί κάποιος να φανταστεί μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές από αυτές που συνέβησαν στην Εnrοn ή την WorldCom; Χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και υπέστησαν τη ζημία όχι μόνο οι ένοχοι, αλλά οι επενδυτές και οι πρώην υπάλληλοι.

Αν θεωρείτε ότι δεν προκύπτουν ποτέ δεοντολογικά προβλήματα στην επιχείρησή σας, ίσως έχετε δίκιο. Αλλά ίσως και να σφάλλετε. Σε πρόσφατη μελέτη το 43 τοις εκατό των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι οι προϊστάμενοί τους δεν θέτουν καλά παραδείγματα ηθικής ακεραιότητας. Το ίδιο ποσοστό θεωρούσε ότι υφίστατο πιέσεις να παραβιάσει τον δεοντολογικό κώδικα της εταιρείας. Με άλλα λόγια, τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες πίστευαν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει σκάνδαλο στην εταιρεία τους. Μπορεί να μη γινόταν πρωτοσέλιδο, αλλά θα επρόκειτο για πραγματική τραγωδία.

Η ορθή επιχειρηματική δεοντολογία αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη από την απλή αποφυγή νομικών καταστροφών. Οι υπάλληλοι που θεωρούν ότι η εταιρεία τους έχει συνείδηση παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη δουλειά τους και αισθάνονται ότι τους εκτιμούν περισσότερο ως εργαζόμενους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι προσπάθειες καθιέρωσης ορθής επιχειρηματικής δεοντολογίας χαίρουν της αποδοχής του εργατικού δυναμικού. Και ο καλύτερος τρόπος για να καθιερώσουν οι μάνατζερ αυτή τη δεοντολογία είναι να δώσουν οι ίδιοι το παράδειγμα.

Να πώς βρίσκει εφαρμογή κάτι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο. Το 1991, ένα σκάνδαλο με στημένες δημοπρασίες έφερε τη Salomon Brothers, μία από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες, στο χείλος της χρεοκοπίας. Η εταιρεία προσέλαβε ως προσωρινό CΕΟ της τον Γουόρεν Μπάφετ, τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Μπάφετ ήταν να γράψει μια επιστολή σε όλους τους μάνατζερ της εταιρείας. Στην επιστολή έδωσε τον τηλεφωνικό αριθμό του σπιτιού του και παρότρυνε όποιον έβλεπε οποιαδήποτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά να του τηλεφωνήσει. Και πράγματι του τηλεφώνησαν. Σύντομα καταστρώθηκε ένα συλλογικό σχέδιο για την αποκατάσταση της φήμης της Salomon.

ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ;

Σκεφθείτε τη δική σας συμπεριφορά. Μη διστάσετε να συγχαρείτε τον εαυτό σας για τα πράγματα που κάνετε ήδη σωστά να ανανεώσετε τη δέσμευσή σας ώστε να συνεχίσετε να τα κάνετε. Ταυτόχρονα επισημάνετε τα πράγματα στα οποία πρέπει να δουλέψετε… τους τομείς όπου έχετε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να βελτιωθείτε ηθικά.. Μόλις τους εντοπίσετε, αρχίστε να τους διορθώνετε.

Να προσέχετε τα τέσσερα πιο συνηθισμένα εμπόδια της ηθικής συμπεριφοράς:

  • Πρώτον, απληστiα – η παρόρμηση να αποκτήσετε ισχύ, γόητρο ή υλικά οφέλη μόνο για τον εαυτό σας.
  • Δεύτερον, ταχύτητα – η τάση να «κόψετε δρόμο» προσπαθώντας να ανταποκριθείτε στους ξέφρενους ρυθμούς του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου.
  • Τρίτον, οκνηρία – όταν ακολουθείτε τον δρόμο της λιγότερης αντίστασης και προσπάθειας.
  • Τέταρτον και πιο επικίνδυνο, έλλειψη διαύγειας – να δράτε ή να αντιδράτε χωρίς να σκέφτεστε.

Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανήθικη συμπεριφορά. Πρόκειται για πειρασμούς που πρέπει να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε.

DALE CARNEGIE: "ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ"

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

https://www.lecturesbureau.gr/1/proper-business-ethics-bring-many-benefits-2220


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top