0


Η επισκόπη αυτή αφορά τα γεγονότα με άξονα την Τουρκία μεταξύ 17 και 23 Μαϊου 2021.

Στις 17 Μαϊου, μία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του State Department των ΗΠΑ πραγματοποίησε μία επίσημη επίσκεψη στη Ροτζάβα, μία κίνηση υψηλού συμβολισμού των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας και, εμμέσως πλην σαφώς, τους υπολοίπους δρώντες (Τουρκία, Άσαντ και Ρωσία).

Στις 18 Μαϊου, η Ρωσία προχώρησε σε διακοπή (μέχρι νεωτέρας) των πτήσεων προς την Τουρκία με το πρόσχημα της μη ελεγχόμενης πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα «ψαλιδίσει» κατά 1-2% την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Στις 18 Μαϊου, ο Ερντογάν απηύθυνε μία έκκληση στους ομολόγους του σε Πακιστάν, Κατάρ, Μαλαισία και Ιράν για την αποστολή των «ισλαμικών κυανοκράνων» στη Λωρίδα της Γάζας – δίχως, όμως, μία ενθουσιώδη υποδοχή της πρότασης από τα κράτη αυτά.

Στις 18 Μαϊου, η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ εξέδωσαν την άδεια για την εξαγωγή του ελικοπτέρου ΑΤΑΚ Τ-129 στις Φιλιππίνες (ένα συμβόλαιο των 240 εκατομμυρίων δολαρίων για 6 μονάδες). Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση αυτή ακόμη.

Στις 19 Μαϊου, οι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στην Κύπρο και συμφώνησαν στην περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών δεσμών τους. Παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για συμφιλίωση, οι παραπάνω δεσμοί δύσκολα θα διαρραγούν.

Στις 19 Μαϊου, το ΡΚΚ πραγματοποίησε μία πρωτογνωρη στα χρονικά επίθεση με αυτοσχέδια drones σε στρατιωτικές βάσεις σε Diyarbakir και Malatya στη νοτιοανατολική Τουρκία ανήμερα της εθνικής επετείου των Τούρκων. Η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Στις 19 Μαϊου, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΡΚΚ, Murat Karayilan, εξήγησε σε μία συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης σε δημοσιογράφους πως η Τουρκία έχει ιδρύσει άνω των 40 βάσεων και φυλακίων στο βόρειο Ιράκ των οποίων την φύλαξη έχουν αναλάβει από κοινού οι peshmerga της Φατρίας Μπαρζανί με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Στις 19 Μαϊου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και δελφίνος για την ηγεσία του ΑΚΡ, Süleyman Soylu, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ εν μέσω μίας τηλεοπτικής συνέντευξης ως τους ιθύοντες νόες πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Στις 21 Μαϊου, η Διοίκηση Μπάιντεν αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της Delta Oil Company στη Ροτζάβα. Η δράση της εν λόγω ιδιωτικής εταιρίας υδρογονανθράκων, διοικούμενη από έναν πρώην βετεράνο και αναμεμιγμένη σε ουκ ολίγα σκάνδαλα διαφθοράς, είχε ιδωθεί από τους Κούρδους της Συρίας ως «εγγύηση ασφαλείας» από τις ΗΠΑ προς τη Ροτζάβα.

Στις 22 Μαϊου, ο αρχιστράτηγος των SDF στη Ροτζάβα, Mazloum Kobani, συνάντησε τον Στρατηγό Paul Calvert, Διοικητή της Επιχείρησης «Inherent Resolve» (κατά του ISIS), και τον Στρατηγό Kenneth McKenzie, Διοικητή του US Central Command. Σημειωτέον πως η Τουρκία έχει εκδώσει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Mazloum.

Στις 22 Μαϊου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε στο Twitter πως η Πολωνία θα προμηθευτεί 24 Bayraktar TB2 (με εκτιμώμενο κόστος τα 100 εκατομμύρια δολάρια). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την 2η εξαγωγική επιτυχία του «σημαιοφόρου» από τις αρχές του έτους και την 1η σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Στις 23 Μαϊου, ο διαβόητος (και πλέον διάσημος στο YouTube) μαφιόζος Sedat Peker κατήγγειλε σε νέο βίντεο του τον Erkan Yıldırım, τον υιό του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Binali Yildirim, ως τον επικεφαλής ενός διεθνούς κυκλώματος για τη διακίνηση κοκαϊνης από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία.

Eκτίμηση – Πρόβλεψη

Η Τουρκία, πιστή στο όρομα της ανάδυσής της σε περιφερειακή δύναμη, συνεχίζει στο μονοπάτι της αυτόνομης δράσης που έχει χαράξει. Το μονοπάτι αυτό διέρχεται αναγκαστικά από τη ρήξη με τη Δύση και τη συνεννόηση με τους αντιπάλους / ανταγωνιστές της Δύσης (βλ. Ρωσία και Κίνα).

Η ανάπτυξη μίας ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας, η ίδρυση μίας ευάριθμης μισθοφορικής δύναμης (κυρίως με Σύριους μαχητές και τζιχαντιστές) και η ανοχή (αν όχι κατευνασμός) της ΕΕ επιτρέπει στον Ερντογάν να ακολουθεί την αυτόνομη πολιτική του.

Μέχρι πότε όμως; Και με τι κόστος;

* = Ο Σπύρος Πλακούδας είναι Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στην Ακαδημία Rabdan στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top