0

Ως νομικός θα προσεγγίσω το θέμα κάνοντας κάποιες νομικές σκέψεις πολύ πρόχειρα και ακροθιγώς.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος «οι  Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». 

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πανδημίας και να προφυλαχτούμε είναι η λήψη του εμβολίου. 

Έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν διάφορα εμβόλια με διαφορετική τεχνολογία έκαστο εξ αυτών. Όμως για ένα εξ αυτών, αυτό της ASTRA  ZENECA υπήρξαν αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και θανάτους σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα (τουλάχιστον για παρενέργειες, αν δεχθούμε ότι ο χθεσινός θάνατος της 63χρονης αμέσως μετά τον εμβολιασμό οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια). Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω καμία αναφορά για σοβαρές παρενέργειες δεν υπήρξε για κανένα εκ των άλλων εμβολίων.

Όταν συνεπώς η Ελληνική Πολιτεία αποφασίζει ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ASTRA  ZENECA και ποιοι με άλλα εμβόλια, ακόμη και αν ως κριτήριο θέτει την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει έκαστος, καθώς επίσης και την επαγγελματική του ενασχόληση ή ακόμη και την κατάσταση της υγείας του, φαίνεται να διαχωρίζει τους πολίτες με κριτήρια, τα οποία κατά την άποψή μου δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά, όταν υπάρχει έστω και αμυδρά διακινδύνευση της υγείας ή και της ζωής του πολίτη με την συγκεκριμένη επιλογή της Πολιτείας.

Οφείλει συνεπώς κατά την άποψή μου η Πολιτεία, αν δεν αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως έχουν πράξει διάφορες άλλες χώρες, να το χορηγεί μόνο εφόσον το επιλέξει ο ίδιος ο πολίτης. Τουτέστιν να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο, που θα τους χορηγηθεί, ακόμη και με δικές τους δαπάνες. 

Η Ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δώσει το δικαίωμα στους πολίτες, που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ASTRA  ZENECA, να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβόλιο. Ας ακολουθήσει και η Ελλάδα άμεσα το παράδειγμα της Ιταλίας.

Σε διαφορετική περίπτωση η Πολιτεία είναι υπόλογη και υπεύθυνη για την τυχόν βλάβη της υγείας ή ακόμη και θάνατο  πολίτη του Κράτους οφειλόμενη σε χορήγηση συγκεκριμένου εμβολίου, αφού δεν του επιτρέπει να επιλέξει ο ίδιος το εμβόλιο, που θα του χορηγηθεί, ώστε να αναλάβει και το ρίσκο των τυχόν παρενεργειών.

https://www.facebook.com/terzidix/posts/10218057765025079

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top