0

Πραγματοποιήθηκε χθες 1/4 συνέντευξη τύπου του δικτύου υπεράσπισης δημοκρατικών ελευθεριών. Μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, νομικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και άνθρωποι διαφορετικών γενιών συνδεδεμένοι με την πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καλτσώνης και εν συνεχεία ο Κοσμήτορας Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής, παρουσίασε σύντομα τον χαρακτήρα και τους στόχους του δικτύου. Ακολούθησαν παρεμβάσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, από:

  • Τον καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Περιφερειακό Σύμβουλο στο Βόρειο Αιγαίο Στράτο Γεωργούλα.
  • Την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και συγγραφέα Κατερίνα Θανοπούλου.
  • Τους δικηγόρους Δημήτρη Σαραφιανό, Δημήτρη Μπελαντή, Όλγα Μοσχοχωρίτου και Παναγιώτη Καλαβάνο.
  • Τον καθηγητή οικονομικών και αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκο Λέανδρο.
  • Τον οικονομολόγο και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα.
  • Τον Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Μιχάλη Σπουρδαλάκη.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν χαιρετίζοντας την προσπάθεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων για τα δημοκρατικά δικαιώματα και η Κατερίνα Γιαννούλια εκ μέρους της Πρωτοβουλίας συνδικαλιστών και εργαζομένων ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και το αστυνομικό κράτος.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να ενωθούν δυνάμεις απέναντι στην επίθεση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και διεθνώς στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για την υπεράσπιση και διεύρυνσή τους.

Παραθέτουμε το κείμενο με τις έως τώρα υπογραφές, καθώς η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύονται με ρυθμό ραγδαίο. Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη, την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ κ.α. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν διάφορα πλήγματα στις ελευθερίες (“αντιτρομοκρατική” νομοθεσία, Συνθήκη Σένγκεν, προσωπικά δεδομένα, ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, περιστολή του δικαιώματος στην απεργία κά.). Κορυφαίοι νομικοί όπως ο Γ.- Α. Μαγκάκης, ο Ι. Μανωλεδάκης και πολλοί άλλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ιδίως η διόγκωση και η παγίωση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, από το 2001 ως και σήμερα, δημιουργεί ένα νομοθετικό υπερόπλο όχι κυρίως για την αντιμετώπιση μορφών τρομοκρατίας αλλά για τον εκφοβισμό και καταστολή των δικαιωμάτων του λαού.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι αρνητικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Έχουν τεθεί στο στόχαστρο ιδίως το δικαίωμα στη συνάθροιση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό, στην απεργία, στο πανεπιστημιακό άσυλο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Ο νόμος του καλοκαιριού 2020 για τις δημόσιες συναθροίσεις ( ν. 4703/2021) θέτει σοβαρότατους περιορισμούς στην διεξαγωγή των δημοσίων συναθροίσεων, όπως επίσης θέτει με απαράδεκτο τρόπο αντικειμενική ευθύνη των διοργανωτών για ζημιές και βλάβες κατά την διενέργεια διαδηλώσεων, με τις οποίες οι διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση.

- Ο νόμος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ακόμη παραπάνω ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία καταστρατηγούν και παραβιάζουν την ακαδημαική ελευθερία και την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ της χώρας.

Οι νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ αξιοποιούνται για την επιτήρηση, το φακέλωμα, την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η αστυνομοκρατία, η παράνομη αστυνομική βία, η ατιμωρησία των παρανομούντων αστυνομικών, η ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, των κρατουμένων έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ο νεοφασισμός δεν έχει ξεριζωθεί, απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αρνητικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Από την τριήμερη, γενική, αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων στις 17/11/2020 και στις 6/12/2020, το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας που έφτασε να στραφεί ακόμη και εναντίον συνδικαλιστών, δικηγόρων, μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ακόμη και του Κοινοβουλίου, μέχρι τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη το Μάρτιο του 2021. Όλα αυτά φθείρουν και υπονομεύουν, στην συστηματική ενότητά τους, το δημοκρατικό πολίτευμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυταρχικά πρότυπα εξουσίας έχουν οδηγήσει ιστορικά τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων σε συνθήκες περιφερειακής και διεθνούς κρίσης.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή. Ενώνουμε τις φωνές και τις προσπάθειές μας καλώντας κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες αντιλήψεις του, να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Χωρίς αυτές διακυβεύεται τόσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για τη ζωή και το μέλλον του. Για την υπεράσπισή τους έναντι της όποιας επιβουλής, για την εδραίωση και τη διεύρυνσή τους, συγκροτούμε το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών. Θα επιδιώξουμε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που έμπρακτα αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελευθεριών και είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατία θα νικήσει.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου:


Εδώ μπορούν να υπογράψουν όσοι άλλοι ενδιαφέρονται:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7BBklivMJsx0S8vbWa633KLzZnLN35jZE0foCLpxocKW3nw/viewform

https://www.kommon.gr/koinonia/dimokratika-dikaiomata/item/4239-idrythike-to-diktyo-yperaspisis-dimokratikon-eleftherion

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top