0

Ρεπορτάζ της διαδικτυακής εφημερίδας "Ζούγκλα" της 25ης Απριλίου 2018:

«Η Τουρκία έχει ευθύνη να μοιράζεται τον πόνο των Αρμένιων πολιτών για τα “γεγονότα του 1915”» αναφέρει ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, η οποία διαβάστηκε στα τουρκικά και τα αρμένικα, σε επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου, για την 103η επέτειο της μαζικής σφαγής Οθωμανών Αρμενίων στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Τουρκία έχει συνειδητή και ηθική ευθύνη να μοιράζεται τον ιστορικό πόνο των Αρμένιων πολιτών μας» αναφέρει η δήλωση Ερντογάν, καταλήγοντας «και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τον πόνο σας προσπαθώντας να επιλύσουμε τα προβλήματά σας στο μέλλον».

Στη δήλωση καλείται η αρμενική κοινότητα να μην επιτρέψει σε εκείνους «που προσπαθούν να προκαλέσουν μίσος και εχθρότητα διαστρεβλώνοντας το κοινό παρελθόν που μοιραζόμαστε».

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του, εκτός από την αρμένικη κοινότητα, στο τουρκικό έθνος «για την απώλεια εκατομμυρίων Οθωμανών πολιτών λόγω πολέμων, μετανάστευσης, συγκρούσεων και ασθενειών στην ίδια περίοδο».

Παρόλο που κάθε χρόνο η τουρκική προεδρία εκδίδει τυπική ανακοίνωση κάθε 24 Απριλίου, έκπληξη αποτελεί πως για πρώτη φορά στα χρονικά Τούρκος πρόεδρος με δήλωσή του «μοιράζεται τον πόνο για τον φόνο των Αρμενίων», τον οποίο και χαρακτηρίζει «απάνθρωπο».

Σε αντίθεση με τη στάση των Αρμενίων της διασποράς και μεγάλο αριθμό χωρών, η Άγκυρα ουδέποτε αναγνώρισε ως «σφαγή» τον θάνατο χιλιάδων Αρμενίων, αλλά την εντάσσει «στις απώλειες και των δύο μερών».

Η θέση που τηρούν Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πως «δεν υπάρχει οργανωμένη εντολή για σφαγή Αρμενίων ούτε και αποδείξεις ότι δόθηκε παρόμοια εντολή από τις οθωμανικές Αρχές, στα ιστορικά αρχεία».

Πληροφορίες από «hurriyetdailynews.com»

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


https://www.zougla.gr/kosmos/article/protofanes-8erma-silipitiria-erntogan-pros-tous-armenious-gia-tin-genoktonia-tou-1915

- Perifereiaka.gr -


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top