0

 


Υστερα από 18 χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα τελειώσει η κυριαρχία του, αλλά δεν αποκλείεται η απομάκρυνσή του να είναι απότομη, σχολιάζει ο Τζέιμς Ρούμπιν στο National Interest, που θεωρείται ότι εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τελειώσει η θητεία του Ερντογάν, θα γίνει πολύ πιο αφνιδιαστικά απ’ ό,τι οποιοσδήποτε περιμένει: ουδείς δικτάτορας ξυπνά σκεπτόμενος ότι σήμερα θα είναι η τελευταία του μέρα», γράφει ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για δημόσια ζητήματα και σύμβουλος Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Ο Ερντογάν συμπλήρωσε χθες, Κυριακή, 18 χρόνια στην εξουσία.

«Όταν επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια ανέλαβε την πρωθυπουργία, ήταν ένας μεσήλικας πρώην δήμαρχος, που απέφυγε τις υπερβολές του ισλαμικού του παρελθόντος, υποσχόμενος να είναι μεταρρυθμιστής και γεφυροποιός των διαφορών. Δεν ήταν όμως τίποτε εκ των δύο. Αντί να μεταρρυθμίσει και να βελτιώσει την ατελή δημοκρατία στην Τουρκία, την ξεκοίλιασε, και, αντί να επεκτείνει τη μεγάλη σκηνή της Τουρκίας, επέκτεινε τις φυλακές της χώρας για να χωρέσουν όσοι συλλαμβάνονται στα διαρκή προγκρόμ. Ίσως το μόνο στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι oπαδοί και επικριτές του Ερντογάν είναι ότι ο γηράσκων αυταρχικός ηγέτης ήταν αυτός που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε πριν από σχεδόν έναν αιώνα τη σύγχρονη [τουρκική] δημοκρατία. Ουδείς γνωρίζει πώς θα τελειώσει η βασιλεία του Ερντογάν, πόσω μάλλον το πού θα ταφεί, αλλά, σε τελική ανάλυση, η σημαντικότερη ερώτηση είναι το ποιος θα τον διαδεχθεί, για να δούμε τι πορεία πιθανώς θα ακολουθήσει η Τουρκία στη μετα-Ερντογάν εποχή», σημειώνει ο ερευνητής του American Enterprise Institute της Ουάσιγκτον.

Ορισμένοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελπίζουν ότι μετά τον Ερντογάν η Τουρκία θα επιστρέψει στο status quo ante [προηγούμενο καθεστώς], αλλά αυτό είναι αφελές, σημειώνει το άρθρο, καθώς ο πληθυσμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20 εκατομμύρια και επί των ημερών του και στο ίδιο διάστημα ισάριθμος αριθμός Τούρκων έλαβαν το σύνολο της βασικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών. Η ίδια δυναμική ίσχυε και για τον κάποτε κοσμικό στρατό της Τουρκίας, όμως οι προοπτικές των αξιωματικών του έχουν πολύ λιγότερα κοινά σήμερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και πολύ περισσότερα με τους Πακιστανούς.

Ίσως ορισμένα μέλη της «Γενιάς Ζ» της Τουρκίας να έχουν στραφεί κατά του Ερντογάν, αφού έχει περιορίσει τις ελευθερίες και προκάλεσε κλυδωνισμούς στην οικονομία, αλλά το αυξημένο ποσοστό γεννήσεων σε αγροτικές και συντηρητικές περιοχές ίσως ισοφαρίσει τις απώλειες.

Περισσότερα:

https://www.iefimerida.gr/kosmos/analysi-poios-tha-diadehthei-erntogan-toyrkia

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top