0
Επάνω: τα αδικοχαμένα από την ΕΟΚΑ-Β παιδιά της οικογένειας Ακάνσοι

Χουσείν Ακάνσοϊ. Τον Αύγουστο του 1974 χάνει ολόκληρη την οικογένεια του. Συνολικά τριάντα συγγενείς του  δολοφονήθηκαν από μέλη της ΕΟΚΑ Β στην Μαράθα της Μεσαορίας.
Χθες, σε μια σεμνή τελετή αποχαιρέτησε τα αδέλφια του και την μάνα του:  την 36χρονη Εμινέ Ρουστέμ Ακάνσοϊ, τη Σεζίν 15 ετών, τον Μουσταφά 13, τον 'Ερμπάί 12 και την 8χρονη Σιμπέλ.
Απέρριψε εισηγήσεις και παροτρύνσεις να τεθεί η κηδεία υπό την αιγίδα του "κράτους", να τελεστεί η κηδεία με στρατιωτικές τιμές. Δεν επέτρεψε να μετατραπεί ο ύστατος χαιρετισμός σε ένα ντελίριο εθνικιστικού παροξυσμού, σε εργαλείο προώθησης μιας διχαστικής και μισαλλόδοξης ατζέντας.
Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Ο Χουσείν σε ολόκληρη τη ζωή του αγωνίστηκε για την ειρήνη και την συμφιλίωση, για την αναγνώριση του πόνου όλων των Κυπρίων. Για την επανένωση της Κύπρου.
Στην ομιλία του δεν αναζήτησε ενόχους και εκδίκηση, δεν μίλησε με μίσος για την ελληνοκυπριακή Κοινότητα. Απέδωσε τις θηριωδίες "σε ένα οργισμένο χείμαρρο εθνικισμού, σε έναν οργισμένο φανατισμό και σάπια μυαλά". 
Η στάση του Χουσείν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ερσίν Τατάρ. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι οι μάρτυρες ανήκουν στο έθνος και στο κράτος και πως εφεξής θα ακολουθούνται οι "νενομισμενες κρατικές διαδικασίες" σε ανάλογες περιπτώσεις. 
Η ιστορία του Χουσείν Ακάνσοϊ επαναβεβαιώνει ότι και οι δυο Κοινότητες κουβαλούν επώδυνες μνήμες, ότι και οι δύο Κοινότητες εξακολουθούν να θρηνούν νεκρούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη διάρκεια της εισβολής διεπράχθησαν αποτρόπαια εγκλήματα από τον τουρκικό στρατό. Όσοι, όμως, αμερόληπτα προσεγγίζουν τα ιστορικά γεγονότα αναγνωρίζουν, πλέον, ότι και «δικοί μας πατριώτες» προέβησαν σε πράξεις ανείπωτης βαρβαρότητας. 
47 χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα του '74, για όσους ακόμη οραματίζονται την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την αρμονική συνύπαρξη σε αυτό τον τόπο, ο Χουσείν Ακάνσοϊ δείχνει δια του παραδείγματος του, τον δρόμο...
(Από το προφίλ του Σωτήρη Κτώνη:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top