0

 


«Αφοβη ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Fearless Human Rights Activist) χαρακτήρισε ο Τζέφρι Πάιατ την Εμινέ Μπουρουτζή, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων

Στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την πρόταση που έγινε για την στην Εμινέ Μπουρουτζή για το «Διεθνές Βραβείο Θάρρους για Γυναίκες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ», ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε ότι η ίδια «υπερασπίστηκε με την δράση της την οικονομική ενσωμάτωση των Πομάκων και της ευρύτερης Μουσουλμανικής κοινότητας.» Συμπλήρωσε ότι οργάνωσε δράσεις, μεταξύ άλλων, ανάδειξης της Πομακικής γλώσσας και προώθησης της απασχόλησης για τις Πομάκες προκειμένου αυτές να διεκδικήσουν με επιτυχία την οικονομική ανεξαρτησία τους. Τόνισε επίσης ότι η Εμινέ προτάθηκε για το συγκεκριμένο βραβείο για όλη της την συμβολή και την προσωπική θυσία που έχει κάνει με το ανιδιοτελές έργο της ενέπνευσε τους Αμερικάνους για την πρόταση αυτή.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 για την οποία, με αφορμή την φετινή επέτειο των 200 χρόνων, πως ενέπνευσε τον Αμερικανικό λαό για μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική και ιδιαίτερα των γυναικών, ενώ αναφερόμενος στο σήμερα και στην παρουσία της Καμάλα Χάρις στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή.

Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τοποθέτησε στους «Ηγέτες που θα φέρουν την αλλαγή» (Leaders for Change) και σημείωσε ότι η πρόοδος είναι δυνατό να συμβεί όταν υπάρχουν προσωπικότητες που αφιερώνονται σε αυτήν δημιουργώντας την προοπτική για περισσότερες ευκαιρίες κι ευημερία.


Εμινέ Μπουρουτζή: Από την αρχή της ίδρυσης του συλλόγου δώσαμε μεταξύ άλλων έμφαση στην ισότητα των φύλων

Με την σειρά της, η Εμινέ Μπουρουτζή ευχαρίστησε τα στελέχη της Πρεσβείας και του Προξενείου για την τιμητική πρόταση που της έγινε. Σημείωσε ότι οι δράσεις έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της Θράκης, να διασωθεί η πομακική γλώσσα, οι λαϊκές ιστορίες και τα τραγούδια , ενώ ο σύλλογος έχει εκδώσει βιβλία, παραμύθια, λεξικά καθώς και την γραμματική και το συντακτικό της πομακικής γλώσσας.

Αναλυτικά η ομιλία της:

"Ονομάζομαι Εμινέ Μπουρουτζή και είμαι η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νόμου Ξάνθης. Είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη δικαίωση του συλλόγου μας το ότι με προτείνατε για το Διεθνές Βραβείο Θάρρους για Γυναίκες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αναγνώριση και τη στήριξη, αλλά και τα καλά σας λόγια σήμερα κύριε Πρέσβη! Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2007 και ο κυριότερος στόχος του είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η διάδοση του πομακικού πολιτισμού και της πομακικής παράδοσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την επαφή του κόσμου με την πομακική μουσική, τους χορούς και την πομακική γαστρονομία. Εκδηλώσεις που αναδυκνείουν τον μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της Θράκης. Ο Σύλλογος μας θέλοντας να διασώσει την πομακική γλώσσα, τις λαϊκές ιστορίες και τα τραγούδια μας, έχει εκδώσει βιβλία, παραμύθια, λεξικά καθώς και την γραμματική και το συντακτικό της πομακικής γλώσσας. Επιπρόσθετα έχουν ηχογραφηθεί και έχουν εκδοθεί 3 CD με παραδοσιακά πομακικά τραγούδια. Εδώ και μια δεκαετία στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης έχουμε δημιουργήσει έναν εκθεσιακό χώρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή και να δει κάποιες από τις παραδοσιακές φορεσιές των πομακοχωρίων, κάποια παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Πομάκοι στην καθημερινότητά τους, καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την δημιουργία των παραδοσιακών φορεσιών. Επιπλέον, από την αρχή της ίδρυσης του συλλόγου δώσαμε μεταξύ άλλων έμφαση στην ισότητα των φύλων. Μέσα από δραστηριότητες, ημερίδες, εκδηλώσεις και συνεργασίες στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των Πομάκων γυναικών, δίνοντάς τους ευκαιρίες να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να βιοποριστούν και να κερδίσουν την αυτονομία τους! Ανάλαβαμε επίσης δράσεις παροχών υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας κυρίως για γυναίκες, αλλά και παιδιά. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, συναντήσαμε πολλά εμπόδια, αλλά και πολύτιμους υποστηρικτές. Ανθρώπους που αγκάλιασαν το έργο μας, συνεισέφεραν οικονομικά, πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά. Το Αμερικανικό Προξενείο είναι ένας από αυτούς τους φίλους και η πρόταση για αυτό το σημαντικό βραβείο με τιμά και μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι και θέλω να μοιραστώ αυτή τη διάκριση με όλες και όλους τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, όλους τους Πομάκους. Αλλα και με όλους τους χριστιανούς και μουσουλμάνους της Θράκης που είναι παράδειγμα προς μίμηση μιας αρμονικής συμβίωσης ! Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία θα ήταν μεγάλη μας τιμή να σας φιλοξενήσουμε και να σας ξεναγήσουμε στα όμορφα Πομακοχώρια."

https://evrozoni.gr/τζέφρι-πάιατ-για-την-πρόεδρο-του-πολιτ/

Πάιατ: Απονομή Βραβείου Θάρρους Γυναικών στην Εμινέ Μπουρουτζή

Τη δράση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία ήταν υποψήφια για το φετινό Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύστερα από πρόταση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, εξήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η Εμινέ Μπουρουτζή υπήρξε ατρόμητη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κοινότητα των Πομάκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκοντας ν’ αυξήσει την πρόσβαση -ιδίως για τις γυναίκες- σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», σημείωσε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι έχει επίσης συμβάλει στην οικονομική ένταξη των Πομάκων και της ευρύτερης κοινότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.

Η Εμινέ Μπουρουτζή έχοντας κατορθώσει να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο κατάφερε, όπως υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, να αγγίξει τις ζωές χιλιάδων Πομάκων κι επέτρεψε στις γυναίκες της κοινότητάς της να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και στερεότυπα. Έχει επίσης αναλάβει και πρωτοβουλίες για την προώθηση της απασχόλησης και της ευημερίας των γυναικών της πομαμικής κοινότητας και έχει φέρει ομάδες ψυχολόγων και γιατρών σε χωριά για να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.

«Είμαστε υπερήφανοι που προτείναμε την Εμινέ για το φετινό βραβείο για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά, την προσωπική θυσία, το όραμα και το θάρρος της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, ευχαριστώντας την για όσα κάνει για να εμπνεύσει τους συμπολίτες της.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και δικαίωση του συλλόγου την υποψηφιότητά της για το βραβείο, υπογραμμίζοντας ότι κυριότερος στόχος της δράσης του είναι η διαφύλαξη, διάσωση και ανάδειξη πομακικού πολιτισμού και παράδοσης. «Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με όλους τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης», σημείωσε η κ. Μπουρουτζή.

Να γεφυρωθεί το χάσμα της ισότιμης εκπροσώπησης

Αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ επισήμανε πως τιμάται σε μια συγκυρία πανδημίας αλλά και εν μέσω των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση, εξαίροντας το θάρρος όσων βγήκαν μπροστά και μίλησαν. Σημείωσε δε, ότι παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πάροδο των ετών, οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που τις κρατούν πίσω από την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στις κοινωνίες μας.

Γι' αυτό και, όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, εναπόκειται σε όλους εμάς -άνδρες και γυναίκες- να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση της ατζέντας για την ενδυνάμωση των γυναικών, τη γεφύρωση του χάσματος στην ισότιμη εκπροσώπησή τους και την ενίσχυση της παρουσίας τους σε ηγετικές θέσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή καθώς αυτό «είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των δημοκρατιών».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας αλλά και τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες σήμερα, ενώ τη δράση της οργάνωσης Women Act, που ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών σ’ αυτό που αποκαλείται «Leadership in the Public Sphere» (ηγεσία στη δημόσια σφαίρα) παρουσίασε η πρόεδρός της Μαίη Ζαννή, αναφερόμενη – μεταξύ άλλων- στα σχέδια επέκτασης και στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) τιμά τις γυναίκες που έχουν επιδείξει εξαιρετικό θάρρος, δύναμη και ηγετικό ρόλο στη δράση για τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Κάθε χρόνο, οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον πλανήτη προτείνουν μία υποψήφια από κάθε χώρα και στη συνέχεια γίνεται η επιλογή των νικητριών. Από τη θέσπισή του ως σήμερα, 15 χρόνια πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει βραβεύσει 155 γυναίκες από πάνω από 75 χώρες. Η σημερινή απονομή του στις νικήτριες θα γίνει, διαδικτυακά, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν παρουσία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.

https://www.imerisia.gr/koinonia/8667_paiat-aponomi-brabeioy-tharroys-gynaikon-stin-emine-mpoyroytzi

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top