0

 

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αυτός ο χάρτης της ευρωπαϊκής και πέριξ περιοχής ο οποίος έχει ως τίτλο: "Τα ευρωπαϊκά έθνη (- κράτη) σύμφωνα με την δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα μέσα σε αυτά. Ενδιαφέρον." Η συγκεκριμένη εικόνα κυκλοφόρησε μέσα από αδιευκρίνιστη πηγή και ελέγχεται όσον αφορά στην επιστημονική της αξιοπιστία.

Σύμφωνα με αυτή και σε ότι αφορά σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι:

- Δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Ελλάδα αλλά και στην σημερινή Βόρεια Μακεδονία είναι η αλβανική.

- Δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Αλβανία είναι η ελληνική.

- Δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα σε χώρες όπως Βουλγαρία, Γερμαννία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ο.κ. είναι η τουρκική.

- Δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Γαλλία είναι η αλγερινή. (βλ. επεισόδια τα τελευταία χρόνια σε προάστια μεγάλων γαλλικών πόλεων)

- Δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Πολωνία είναι η γερμανική. (βλ. προφάσεις για εισβολή εναντίον της από τους ναζί)

Πως παρουσιάστηκε το ζήτημα σε 2 γνωστά ελληνικά διαδικτυακά ΜΜΕ:

Αυτός ο χάρτης της Ευρώπης δείχνει τις δεύτερες μεγαλύτερες εθνικότητες σε κάθε χώρα

Ένας χρήστης του Reddit με ψευδώνυμο JimWillFixIt69 δημιούργησε έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη της Ευρώπης, ο οποίος απεικονίζει την δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα σε κάθε χώρα.

Πάντως, τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου χάρτη βασίζονται αποκλειστικά και μόνο από την χώρα γέννησης του κάθε ανθρώπου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος, γεννημένος στην Αλβανία, έχει μεγαλώσει και ζήσει όλα του τα χρόνια στην Ελλάδα, λογίζεται ως Αλβανός.

Ο χάρτης φέρνει στο φως κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως την πλήρη επικράτηση των Τούρκων στην χώρα της Γερμανίας αλλά και τις γειτονικές χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστρία.

Οι Πολωνοί με την σειρά τους αποτελούν την πλειοψηφία δεύτερης εθνικότητας στην Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Λιθουανία.

Οι μόνες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη και όμως βρίσκονται σε αυτόν τον χάρτη είναι η Βραζιλία, η Αλγερία και η Ινδία όπου οι άνθρωποι τους απαρτίζουν την μεγαλύτερη πλειοψηφία δεύτερης εθνικότητας στην Πορτογαλία, την Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα. Πράγμα το οποίο δικαιολογείται αν αναλογιστούμε τις αποικιοκρατικές σχέσεις που είχαν αυτές οι χώρες μεταξύ τους.

https://www.iefimerida.gr/news/344479/aytos-o-hartis-tis-eyropis-deihnei-tis-deyteres-megalyteres-ethnikotites-se-kathe-hora

Ένας χάρτης για μαθήματα ανθρωπογεωγραφίας. Πού έχουν γεννηθεί οι άνθρωποι που ζουν στις χώρες της Ευρώπης; Ποια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κοινότητα στην Ελλάδα;

Με τη σημαία της χώρας από όπου κατάγονται οι δεύτεροι σε πληθυσμό αλλοδαποί πολίτες – κάτοικοι των χωρών, αναπαρίσταται η ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης.

Ο χάρτης που περιλαμβάνει και τους πολίτες, που βρίσκονται στη χώρα προσωρινά για εργασία κρύβει αρκετές εκπλήξεις, όπως:

*Η Ιρλανδία δεν είναι πια η χώρα, με τους περισσότερους ξένους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2011 μάλιστα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά την Ινδία, την Πολωνία και το Πακιστάν.

*Τσέχοι και Σλοβάκοι δεν αποτελούν τη δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα σε Σλοβακία και Τσεχία αντίστοιχα, παρότι ανήκαν στο ίδιο κράτος, μέχρι το 1993, οπότε η Τσεχοσλοβακία διασπάστηκε στα δύο κράτη.

*Οι Πολωνοί είναι οι δεύτεροι σε πληθυσμό πολίτες στην Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Λιθουανία.

*Οι Τούρκοι είναι οι δεύτεροι σε πληθυσμό πολίτες όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

*Αν και δύσκολα διακρίνεται στον χάρτη, οι Πορτογάλοι υπήκοοι είναι δεύτεροι στο Λουξεμβούργο, ενώ οι Βραζιλιάνοι είναι δεύτεροι στην Πορτογαλία.

*Η επιρροή της ΕΣΣΔ παραμένει ισχυρή και φαίνεται και στον χάρτη, αφού οι Ρώσοι είναι δεύτεροι σε πληθυσμό στην Εσθονία, Λετονία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Παρόλα αυτά, στη Ρωσία οι δεύτεροι σε αριθμό πολίτες είναι Ουκρανοί.

*Ακόμη, οι Σέρβοι είναι δεύτεροι στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ οι Ούγγροι είναι δεύτεροι στη Σερβία.

*Τέλος, όπως φαίνεται και στον Χάρτη, στην Ελλάδα, οι περισσότεροι σε αριθμό μετά τους Έλληνες, είναι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής.

Σημειωτέον, ο δημιουργός του χάρτη συμπεριέλαβε το Κουρδιστάν ως δεύτερη σε εθνικότητα χώρα στην Τουρκία, σημειώνοντας: “Είχα ένα δίλημμα για την Τουρκία, γιατί το Κουρδιστάν δεν είναι κράτος. Οι Κούρδοι όμως, που δεν θεωρούν εαυτούς Τούρκους, δεν παύουν να είναι με μεγάλη διαφορά οι δεύτεροι σε αριθμό πολίτες στην Τουρκία και θα ήταν λάθος, αν αφήναμε να εννοηθεί κάτι άλλο. Επίσης, επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα το αναφέρει, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζεται ως μία χώρα στον χάρτη. Καμία από τις 4 χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κυρίαρχη και γι’ αυτό δεν αναφέρονται ξεχωριστά”.

https://www.exapsalmos.gr/2015/03/13/ένας-χάρτης-για-μαθήματα-ανθρωπογεωγ/

- perifereiaka.gr -

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top