0

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.

Έτσι τον Ιανουάριο του 2021 κατατέθηκε από την εταιρία AIRENERGY ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (Θυγατρική της AIRENERGY που τοποθετεί ανεμογεννήτριες σ’ όλη τη χώρα) αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης.

Το Φεβρουάριο του 2021 η ίδια εταιρία, με τις θυγατρικές της AIRENERGY ΔΡΥΜΟΣ ΦΑΝΑΡΙ ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε. κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16, μεγαλύτερων, ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο (Αμπάρ Καγιά) μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.

Αν δοθεί η άδεια εγκατάστασης από τη ΡΑΕ, περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη από 16 ανεμογεννήτριες, με τι κοντινότερες από αυτές σε  απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού. Τοποθετούνται επίσης ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1.300 μέτρων από τον οικισμό της Καλύβας και 3 χιλιομέτρων από τους δύο οικισμούς  του Καρυόφυτου. 

Επίσης οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου  και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη. 

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της , αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από την ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Φόβοι υπάρχουν και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια για την υδροδότηση όλων των γύρω οικισμών. Η όχληση από το θόρυβο, με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς, θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ αυτόν, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχτεί αυτή η πανέμορφη περιοχή. Τέλος με την τοποθέτησή τους σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές μεγάλο θα είναι το πλήγμα και σ’ αυτούς τους τομείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!

Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, το Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο! 

Το κείμενο συνυπογράφουν δια των εκπροσώπων τους οι παρακάτω:

1. Πολιτιστικός Και Φυσιολατρικος Σύλλογος Λειβαδίτη

2. Σύλλογος κατοίκων και φίλων Άνω Καρυόφυτου 

3. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και φίλων Καρυόφυτου

4. Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας ο προφήτης Ηλίας

5. Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ξάνθης

6. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης 

7. Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης Xanthirunners

8. Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης

9. Κυνηγετικός σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης

10. Rodopi Ultra Trail

11. ΚΟΙΝΣΕΠ "Κρίνος της Ροδόπης"

12. Α. Μ. Κ. Ε. Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη

13. Riverland outdoor activities Γραφείο διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής

14. Ορειβατικό Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης

15. ΙΚΕ Χαϊντού restaurant Δασικό χωριό Ερύμανθου

16. Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος «Η Χαϊντού

17. Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος-Ωραίου

Χαρακτηριστική φωτογραφία, η οποία συγκρίνει το ύψος των Ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν με το ρολόι στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.


https://www.facebook.com/xanthirunners/posts/2912119165739269

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top