0

Γιατί να ενδιαφερθεί ένας αμερικανικός κολοσσός για την μικρή πόλη της Δράμας; Η απάντηση είναι απλή και έχει όνομα: Αrivia.

Η εταιρεία φυτικών τυροκομικών έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, ωστόσo οι εγκαταστάσεις της είναι στην Προσοτσάνη της Δράμας και απασχολεί 450 εργαζομένους.

Ο κολοσσός Upfield μέσω της θυγατρικής της Upfield Europe BV εξαγόρασε πρόσφατα την Arivia και πλέον συγκαταλέγεται στo χαρτοφυλάκιο της.

Τα κέρδη της Arivia

Αυτό που έκανε τον αμερικανικό κολοσσό να στρέψει το βλέμμα του στην ελληνική εταιρείας είναι ότι παράγει τυροκομικά με βάση τα φυτικά λιπαρά, κυρίως το λάδι καρύδας. Και φυσικά η κερδοφορία της.

Το 2018 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία (σ.σ. δεν έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός), σε περίπου 50 εκατ. ευρώ από 40,62 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε περίπου 12 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ το 2017.

H Upfield Group B.V. θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης σε στα plant-based βούτυρα και spreads με περισσότερα από 100 brands και μεταξύ άλλων τα Flora, Proactive, Becel.

Η Arivia διαδέχθηκε την Viotros, που δημιουργήθηκε το 1990 προκειμένου να καλύψει σύγχρονες ανάγκες υγιεινής διατροφής.

Τον Απρίλιο του 2016 η Viotros συγχωνεύθηκε με την εμπορική ΑΡΙΣΤΑ (και οι δύο εταιρείες ανήκαν στον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ) και η  Arivia μέσα σε λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, πέρασε στην ιδιοκτησία της ελληνικής AV Συμμετοχική Α.Ε. αλλά ουσιαστικά στον έλεγχο του SouthBridge Europe Mezzanine SICAR, μίας εταιρείας επενδύσεων που αξιοποιεί κεφάλαια ιδιωτών αλλά και θεσμικών, όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΙF).

Το ποσό της εξαγοράς τότε ήταν 20 εκατ. ευρώ. Όμως εκτιμάται ότι η ARIVIA πουλήθηκε τώρα στο αμερικάνικο πολυεθνικό κολοσσό τουλάχιστον 180 έως 200  εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ διαθέτει περί τους 500 κωδικούς προϊόντων.

Το 2018 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία (σ.σ. δεν έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός), σε περίπου 50 εκατ. ευρώ από 40,62 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε περίπου 12 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ το 2017.

O CEO της Upfield, David Haines, δήλωσε ότι «αυτή η εξαγορά θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών για γευστικές εναλλακτικές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, διευρύνοντας την προσφορά μας σε plant-based κωδικούς».


Ποιο είναι το το SouthBridge Europe Mezzanine και η ικανή Εύη Ανδριανού

Σε μια περίοδο που οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν περιοριστεί αισθητά, επενδυτικά κεφάλαια τα οποία υποστηρίζονται και από την Ε.Ε. παρέχουν τεράστιας σημασίας στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Ένα εξ αυτών είναι και το SouthBridge Europe Mezzanine GP, S.a.r.l. Πρόκειται για μια εταιρεία επενδύσεων (risk capital investment company, αλλιώς société d’investissement en capital à risque – SICAR) με έδρα το Λουξεμβούργο που συμμετέχει μέσω υβριδικών μορφών χρηματοδότησης κεφαλαίου (quasi – equity και ενδιάμεση χρηματοδότηση) κυρίως σε Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, ενισχύει χρηματοδοτικά ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κεφάλαια όχι μόνο ιδιωτών αλλά και θεσμικών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Το fund που ιδρύθηκε το 2014, εκτός από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, έχει λάβει χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και εμφανίζεται να διαθέτει μέσω μιας ανεξάρτητης επενδυτικής πλατφόρμας κεφάλαια σημαντικά άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2015, η SouthBridge Europe έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις στην INKAT (διαχειρίζεται το δίκτυο Kiosky’s), η εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas, η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelbrain, η εταιρεία facility management Manifest και, πιο πρόσφατη, η εταιρεία τροφίμων Arivia.

Τα πρόσωπα

Στην Επενδυτική Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο του SouthBridge Europe Mezzanine συμμετέχει η Εύη Αδριανού, με πολυετή εμπειρία στο investment banking και την παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επί σειρά ετών εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος Investment Banking της Telesis Finance και στη συνέχεια της Eurobank EFG Telesis Finance. Μαζί με τους Γιώργο Μαυρίδη και ο Μίλτο Κορνάρο, οι οποίοι επίσης μετέχουν στην Southbridge Europe Mezzanine, συνέστησαν την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων ReaCapital Advisors.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top