0

Η Βουλγαρία αντέδρασε αμέσως στην… απειλή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει την κάνουλα στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες και κυρίως οργισμένες, ειδικά του Βούλγαρου υπουργού Εθνικής Άμυνας Κ.Καρακατσάνωφ .

Ολόκληρη η βουλγαρική Κυβέρνηση βέβαια ανησυχεί σοβαρά για την πιθανή παρουσία χιλιάδων «μεταναστών» στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα. «Αν ο Ερντογάν κάνει πράξει την προειδοποίηση του για άνοιγμα των θυρών της χώρας σε χιλιάδες μετανάστες, τότε και εμείς θα στείλουμε 11.000 στρατιώτες στα σύνορα», δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κ.Καρακατσάνωφ τόνισεεπίσης  ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε σοβαρά σε όσα δήλωσε και εξήγησε ότι η Βουλγαρία είναι  έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα με την Τουρκία εναντίον μιας πιθανής εισροής προσφύγων.

Ο Βούλγαρος αξιωματούχος τόνισε ότι μέρος των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, που ανήκουν στις χερσαίες δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί στην προστασία των συνόρων τα τελευταία χρόνια και θα είναι πανέτοιμοι αν και εφόσον απαιτηθεί να σταλούν στα σύνορα 11.000 από αυτούς.

Για όσους γνωρίζουν, οι γείτονες Βούλγαροι έχουν κατασκευάσει φράκτη 3 μέτρων στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να εμποδίσουν τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές να εισέλθουν στη χώρα.

Μιλάμε για φράκτη 270 χιλιομέτρων, με 3 μέτρα ύψος και ειδικά συρματοπλέγματα αλλά και κάμερες, που εμποδίζουν  τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα  από την Τουρκία.

Tο μεταναστευτικό βρίσκεται σε μια φάση όπου «βράζει» ξανά, καθώς οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας οδηγούν στο ξέσπασμα ενός νέου μεγάλου κύματος προσφύγων, το οποίο φυσικά θα εκμεταλλευθούν λαθρομετανάστες και διακινητές, καθώς στόχος και ης Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει αυτήν ακριβώς την κατάσταση ως μοχλό πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με εκβιαστικό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν στηριχθεί από τις χώρες της Δύσης. Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της στάσης του Τούρκου προέδρου είναι πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τη στηρίζει!

«Μέχρι σήμερα δεν υποστήριζα τέτοιους εκβιασμούς. Σκεφτόμουν πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να γίνονται εργαλεία πίεσης ούτε εκβιασμών. Όμως η ανήθικη και αδιάφορη στάση της Δύσης αρχίζει να μου προκαλεί εκνευρισμό. Κι έχω φτάσει στο σημείο να λέω πως αυτοί καταλαβαίνουν μόνο από τέτοια λόγια και η δήλωση του Ερντογάν είναι από αυτές που θα κάνουν να καταλάβουν» αναφέρει στο άρθρο του ο πιο γνωστός αρθρογράφος της «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του προς τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού ανέφερε πως στην Τουρκία ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας καθώς ήδη υπάρχουν μετακινήσεις προσφύγων από την περιοχή αυτή.

«Να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό (σ.σ.: η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή μην μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του βούλγαρου ΥΠΑΜ, καθόσον γνωρίζει ότι ο  υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αναφερθεί στο ζήτημα της απομάκρυνσης 100.000 προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top