0

Την Πέμπτη 29/8 στις 8μμ θα γίνει η ιδρυτική συνέλευση του Slow Food Καβάλα.

Το Slow Food ειναι ένα παγκόσμιο κίνημα με εκατοντάδες χιλιάδες μελη σε όλο τον κόσμο.

Η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει στο καφε-μπαρ Nouvelle Vague.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972487494

Τι είναι το Slow food?

Πρόκειται για ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας, το οποίο με τις δράσεις του από μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική φιλοσοφία στη διατροφική μας καθημερινότητα.

Σαν μια Greenpeace της γαστρονομίας, όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τη Wall Street Journal, επιδιώκει τον σταδιακό επαναπροσδιορισμό των γευστικών μας συνηθειών και απαιτήσεων τονίζοντας ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στο καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό.

Φιλοσοφία με σήμα το σαλιγκάρι

Το κίνημα του Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων. Οι υποστηρικτές του σε τον κόσμο αποδίδουν τον δικό τους φόρο τιμής στο φαγητό ενώνοντας τις ηθικές αξίες με την απόλαυση σε μια γαστρονομική ιδεολογία. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένα σαλιγκάρι, καθώς η φιλοσοφία του κινήματος προωθεί ρυθμούς πιο αργούς, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις διατροφικές και όχι μόνο αξίες. Στηρίζεται δηλαδή σε μια λογική αντίστασης στη σημερινή ισοπέδωση της γεύσης από το fast food και προωθεί την προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση των λαών και το σεβασμό στο περιβάλλον με την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων πρώτων υλών.

Το κίνημα είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό μοντέλο διατροφής που στηρίζεται στην «ταχυφαγία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχή έγινε από μια οργανωμένη ομάδα Ιταλών πολιτών στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που αντέδρασε στην πρόθεση γνωστής αλυσίδας fast food να ανοίξει κατάστημα στην ιστορική Piazza di Spagna στη Pώμη.

Τα οχυρά της γεύσης

Το Slow Food, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την υπεράσπιση της διατροφικής ποικιλότητας, αναλαμβάνει και την ενημέρωση των μελών του για το πού μπορούν να βρουν τα λεγόμενα «οχυρά γεύσης», είδη διατροφής δηλαδή με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους που τα μέλη του κινήματος προσπαθούν να διατηρήσουν. Επίσης ανακαλύπτουμε σπάνια είδη πανίδας, όπως φυλές βοοειδών και μαύρους χοίρους, που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top