0

Βρισκόμαστε στο 2004. Κορυφαίοι επίσημοι από όλο τον πλανήτη βρίσκονται στην Αθήνα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πρώτη σειρά προσωπικότητες της εποχής όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Πρόεδρος του Οργανισμού "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Στο σημείο καταφθάνει, ως επίσημη καλεσμένη της διοργάνωσης η πρωταθλήτρια και πλέον προπονήτρια της Ενόργανης Γυμναστικής, θρύλος στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού, Νάντια Κομανέτσι.

Επάνω: σε στιγμές μεγάλης δόξας αλλά και μεγάλων δυσκολιών, 
ως έγκλειστη του καθεστώτος του δικτάτορα Τσαουσέσκου. 

Χαιρετά τους επισήμους στην πρώτη γραμμή δια χειραψίας, όμως ξαφνικά το βλέμμα της "καρφώνεται" κάπου ψηλά στην κερκίδα. Με μία απότομη κίνηση απομακρύνεται από τους επίσημους και, όπως φαίνεται και στα βίντεο της εποχής, σκαρφαλώνει στις κερκίδες για να χαθεί στην αγκαλιά κάποιου πολύ γνωστού και αγαπημένου της προσώπου. Ολοι αναρωτιόταν ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός.

Επάνω: ο άγνωστος Ελληνας και η Νάντια Κομανέτσι στην πόλη Ρίγα
της Σοβιετικής Ενωσης.

Πάμε πολλά χρόνια πίσω. Βρισκόμαστε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής του 1987. Οι επίσημες αποστολές συγκεντρωμένες σε υπερσύγχρονο βαγόνι των ρωσικών σιδηροδρόμων και κατευθύνονται από την πρωτεύουσα Μόσχα προς την Ρίγα. Πρόκειται για τις δύο μεγάλες σοβιετικές πόλεις που φιλοξενούν την διοργάνωση. Εκεί γίνεται για πρώτη φορά και η γνωριμία της παγκοσμίου φήμης πρωταθλήτριας της Ενόργανης Γυμναστικής, η οποία τότε βρισκόταν στους αγώνες ως κριτής, με το πρόσωπο της ιστορίας μας, ο οποίος και βρισκόταν εκεί ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής.

Η Νάντια Κομανέτσι, αν και στενά παρακολουθούμενη από ανθρώπους του καθεστώτος Τσαουσέσκου "μεταμφιεσμένους" σε ...αθλητές και προπονητές, περνά τις επόμενες ημέρες εκεί με τον "άγνωστο" Ελληνα με τον οποίο και αναπτύσσει στενή σχέση. Ολοι μιλούσαν για τους δύο αθλητικούς παράγοντες Ελλάδας και Ρουμανίας και η σχέση τους έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Ρωσία, καθώς τα τότε σοβιετικά ΜΜΕ παρακολουθούσαν στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον ζωντανό μύθο της Ενόργανης Γυμναστικής.

Η σχέση αυτή κράτησε για αρκετά χρόνια και ήταν "κοινό μυστικό" για τους ανθρώπους του Στίβου στην Ελλάδα.

Τελικά η Νάντια Κομανέτσι, λίγο μετά κατάφερε να αποδράσει από την "ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης" του Τσαουσέσκου και με την βοήθεια συντρόφων, να προσφύγει στον Καναδά.

Ο Ελληνας εκείνος, που της άνοιξε τους ορίζοντες και της ενέπνευσε το πάθος για την ελευθερία, σήμερα βρίσκεται στην Κομοτηνή και είναι πρόεδρος γνωστού αθλητικού συλλόγου.

Πρόκειται για τον Κώστα Μιχελή, γνωστό αυτοδιοικητικό στον Δήμο Κομοτηνής και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου "Ολυμπιάδα Κομοτηνής".

Επάνω: αναμνηστική φωτογραφία του 1987 με τους Κώστα Μιχελή και Νάντια Κομανέτσι.
Στο πλάι τους Ελληνας αθλητικογράφος από την Λάρισα.

Στο επόμενο: πως η Νάντια Κομανέτσι σχεδίαζε να γίνει Ελληνίδα και να συνεχίσει την καριέρα της στην χώρα μας για να οδηγήσει την ομάδα της Ενόργανης Γυμναστικής στην κορυφή του κόσμου!

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top