0

Το «Strandzhanski manov med», που ονομάζεται επίσης «Manov med ot Strandzha», είναι ένα σκούρο καφέ μέλι που παράγεται στα δρύινα δάση του ορεινού όγκου Strandzha, στα νοτιοανατολικά της Βουλγαρίας.

Μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ο ορεινός όγκος του Strandzha έχει σχετικά υψηλή υγρασία αέρα και ήπιες θερμοκρασίες λόγω της εγγύτητάς του με τις μεγάλες λεκάνες απορροής. Προσθέτοντας αυτά στην παλαιοντολογική τους ιστορία, οι τοπικές συνθήκες οδηγούν σε ένα μοναδικό συνδυασμό φυτών που αντανακλάται στο προστατευόμενο βουλγαρικό μέλι.

Το μέλι συλλέγεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ένταση του χρώματος και στην ελαφρά οξύτητα και πικρία της γεύσης, παράλληλα με την μικροχλωρίδα που υπάρχει στο μέλι.

Η μελισσοκομία ήταν πάντα μια κοινή δραστηριότητα στην περιοχή του Strandzha. Πρόκειται για ένα παλιό μέσον διαβίωσης, όπως μαρτυρούν οι μελισσοκοπές και τα κολοβώματα, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan και Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Mariya Gabriel θα παραδώσει το επίσημο πιστοποιητικό εγγραφής του βουλγάρικου μελιού στον Manol Todorov, Πρόεδρο του Συλλόγου «Μέλι Strandjanski manov» και Elka Bojilova, του τμήματος «Σχέδια Ποιότητας» στο Υπουργείο Γεωργίας.

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία έχει σήμερα επτά καταχωρημένα ονόματα τροφίμων: πέντε εγγυημένες παραδοσιακές ιδιότητες και δύο προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top