0

«Αναγκαίο με τεράστια αξία το οποίο δίνει την ώθηση στην « αδικημένη» Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας τη γεωθερμία,» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό για τα επόμενα 70 χρόνια ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτοχος του γεωθερμικού πεδίου και ένας από τους σπάνιους στην Ελλάδα που θα έχει ιδιοκτησία σε ορυκτό πλούτο,» είπε ο κ. Φαλέκας μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και τόνισε, πως «με το νομοσχέδιο αυτό επιλύονται πάρα πολλά πράγματα και το κυριότερο είναι, ότι δίνει την ώθηση σε όλη την χώρα για την χρήση της γεωθερμικής ενέργειας που είναι πολύ φθηνή και επιλύει πολλά κόστη ειδικά στον τομέα της θέρμανσης και φυσικά στις παραγωγικές επενδύσεις ,στις θερμοκηπιακές κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα σε αυτό το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό και ψηφίστηκε το αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης το οποίο αφορά την αύξηση του ορίου των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας από τους 90 βαθμούς κελσίου στους 100 βαθμούς κελσίου.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός που δίνει πρόσθετη μεγάλη αξία και στο δικό μας γεωθερμικό πεδίο. Καλύπτει τους Δήμους (Αλεξανδρούπολης-Νέστου -Παγγαίου) που έχουν γεωθερμικά πεδία ,ενώ δεν θα ισχύσει για άλλα γεωθερμικά πεδία στο μέλλον,» είπε ο κ Φαλέκας υπογραμμίζοντας πως «αυτήν την γεωθερμική προίκα θα την έχουμε εμείς ιδιαίτερα, ενώ επισπεύδονται όλες οι αδειοδοτήσεις και γίνονται με πιο απλές διαδικασίες.»

Όπως εξήγησε « ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι κάτοχος του σπάνιου γεωθερμικού πεδίου καθώς το μετέτρεψε στην ιδιοκτησία του, ενώ τα υπόλοιπα γεωθερμικά πεδία στη χώρα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα ο προηγούμενος νόμος έδινε τα γεωθερμικά πεδία για 25 συν 5 χρόνια ενώ τώρα με τον νέο νόμο η δική μας σύμβαση αλλάζει και πάει για 50 συν 20 χρόνια. Αρα για τα επόμενα 70 χρόνια ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτοχος του γεωθερμικού πεδίου και ένας από τους σπάνιους στην Ελλάδα που θα έχει ιδιοκτησία σε ορυκτό πλούτο.»

Καθυστερήσεις για το πρώτο γεωθερμικό έργο στην χώρα λόγω ενστάσεων εργολάβων…

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί το πρώτο γεωθερμικό έργο χαμηλής ενθαλπίας στην χώρα μας μέσω ΕΣΠΑ αξίας 6,5 εκ, μετά από την σχετική άδεια που έδωσε πριν ένα χρόνο ο κ. Σταθάκης και το οποίο έχει δυο κατευθύνσεις. Αστική τηλεθέρμανση η οποία θα θερμάνει 22 Δημόσια κτήρια και το Παιδικό χωρίο SOS και Αγροτική τηλεθέρμανση για παραγωγικές επενδύσεις και θερμοκήπια.

Το έργο της Αστικής και Αγροτικής τηλεθέρμανσης στην Δημοτική ενότητα Τραιανούπολης(Δήμος Αλεξανδρούπολης)θα έπρεπε να εκτελείται από τον Σεπτέμβριο του 2018,ωστόσο μέχρι και σήμερα παρατηρείται καθυστέρηση από τις ενστάσεις που υπέβαλλαν ο πρώτος και ο δεύτερος εργολάβος που αναδείχθηκαν στον διαγωνισμό. Το θέμα μετά από δυο δικαστήρια που έγιναν σήμερα βρίσκεται στο ΣΤΕ ώστε να αποφασίσει να δικαιώσει τον έναν από τους δυο εργολάβους και να ξεκινήσει το έργο.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top