0

Σε ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη καταγράφονται μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για κακοποίησή τους σε ελληνικό έδαφος και βίαιη απώθησή τους προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 12 Νοεμβρίου είχαν εμφανιστεί στο τουρκικό χωριό Κιρεμιτσίσαλι, απέναντι από το Διδυμότειχο, κάποιοι άνδρες σχεδόν γυμνοί και με εμφανείς εκδορές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι πρόσφυγες από την Υεμένη, την Αλγερία και την Παλαιστίνη και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία μετά την κακοποίησή τους σε ελληνικό έδαφος.

Ένας από τους άνδρες είπε στον πρόεδρο της κοινότητας του Κιρεμιτσαλί, Ζακί Ατές, ότι τον είχαν χτυπήσει «με σιδηρολοστό» στην ελληνική πλευρά των συνόρων. Οι δράστες, ανέφερε, είχαν καλύψει το πρόσωπό τους με μαύρη μάσκα ή κουκούλα. Ένας άλλος ισχυριζόταν ότι Έλληνες αστυνομικοί «του πήραν τα πάντα, το κινητό του, τα χρήματά του, τα ρούχα του». Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «κάθε τόσο φιλοξενούν ρεπορτάζ για παράνομους μετανάστες, που στέλνονται πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί τέσσερις άνδρες νεκροί από την παγωνιά στην τουρκική πλευρά των συνόρων, οι οποίοι προέρχονταν πιθανώς από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Και αυτοί θα μπορούσαν να είναι θύματα των αποκαλούμενων pushbacks, έλεγαν τότε».

Έτσι αποκαλούνται οι «άμεσες επαναπροωθήσεις προσφύγων χωρίς να έχει προηγηθεί καταγραφή, ακρόαση ή άλλη προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτού του είδους οι απελάσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως έχει αποφανθεί ήδη από το 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η υπόθεση εκείνη αφορούσε ιταλούς συνοριοφύλακες και πρόσφυγες από τη Λιβύη. Η ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, «ανέκαθεν διέψευδε κατηγορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι επιτρέπει επαναπροωθήσεις στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία».

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top