0

Energean: Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (video)

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Energean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο της σχετικής πανηγυρικής εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Τελ Αβίβ προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, ο οποίος προβλέπει έναρξη εφοδιασμού της ισραηλινής αγοράς με φυσικό αέριο στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι επόμενοι 18 μήνες θα χαρακτηρισθούν από σημαντικές εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο:

-Στις 26 Νοεμβρίου ξεκινά στην Κίνα η κατασκευή του FPSO (Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) της Energean, το οποίο θα είναι το μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο. To FPSO θα έχει δυνατότητα παραγωγής 8 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια 4,2 δισεκ. ετησίως για την αγορά του Ισραήλ.

-Τον Μάρτιο ξεκινά η γεώτρηση στο Karish North με στόχο επιπλέον 1,8 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

– Παράλληλα η Energean προχωρεί στον σχεδιασμό της για την επιβεβαίωση κοιτασμάτων στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό της στο Ισραήλ, το οποίο περιέχει δυνητικούς πόρους 7,5 τρισεκ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου συνολικά στις άδειες Karish και Tanin, καθώς και στα οικόπεδα 12,21,22,23 και 31.

-Τα μελλοντικά συμβόλαια πώλησης αερίου από την Energean (διαθέσιμες ποσότητες 3,8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) θα έχουν ως στόχο τόσο την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ισραηλινή αγορά όσο και τις εξαγωγές σε αγορές – «κλειδιά» στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την δημιουργία νέας αξίας για όλους τους μετόχους της εταιρείας.

-Συνεχίζεται το επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο και την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας.

-Περαιτέρω προοπτικές αύξησης των αποθεμάτων της Energean εντοπίζονται στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο χαρακτηρίζεται από διασπορά σε ευκαιρίες στην έρευνα και επιβεβαίωση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Στην ειδική τελετή για την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής, παρευρέθηκε ο Yuval Steinitz, Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων πόρων του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Η είσοδος της Energean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Είναι ένα θετικό μήνυμα προς την χρηματιστηριακή αγορά, αλλά κυρίως ένα θετικό μήνυμα για την αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας και για την ανάδειξη του Ισραήλ ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά»

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά:

«Η συγκυρία είναι πολύ θετική για την Energean, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου project της στο Ισραήλ, το οποίο δεν θα προσδώσει μόνο σημαντική αξία στους μετόχους αλλά και θα προσφέρει ανταγωνισμό και ασφάλεια εφοδιασμού στην ισραηλινή αγορά.

Είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε τον πρώτο Operator που εισάγει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Πραγματοποιούμε, με αυτόν τον τρόπο, τη δέσμευση που αναλάβαμε προς τους μετόχους στην περίοδο της Δημόσιας Εγγραφής, ενώ διευρύνουμε τη μετοχική βάση της Energean.

Το Ισραήλ συνιστά θεμελιώδες στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας και προχωρούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε παραγωγή αερίου από το μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επομένως, είναι φυσικό να επεκτείνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης της εταιρείας μας στην Ισραηλινή αγορά.

Επιπλέον, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε προσανατολισμένοι στην αύξηση της χαμηλού κόστους παραγωγής μας στον Κόλπο της Καβάλας».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα πρώτο σύντομο βίντεο με το καθιερωμένο κτύπημα του κουδουνιού

https://www.youtube.com/watch?v=Eo4OtiHDlz8

#


Η Energean Oil & Gas «βλέπει» προς Μαυροβούνιο

Αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου, η οποία επισκέπτεται την πόλη της Καβάλας  προσκεκλημένη της Energean Oil & Gas, δέχθηκε χθες 4 το απόγευμα ο  Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος στο γραφείο του. Ακολούθησε  κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

Ο κ. Μαρκόπουλος στις δηλώσεις του τόνισε πως καλωσόρισαν αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου, κράτους κοντινού στην χώρα μας, μία αντιπροσωπία που μας επισκέπτεται εξαιτίας της συνεργασίας της με την Energean Oil & Gas.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για όλα τα θέματα της περιοχής μας και οπωσδήποτε για την συνδρομή των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας» σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος. Πρόσθεσε δε πως εύχεται στον κ. Γόντικα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean, κάθε επιτυχία στην προσπάθεια στην οποία ξεκινούν και ευχήθηκε αυτή η προσπάθεια να επεκτείνεται βασιζόμενη πάντα στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης, της δίκαιας αντανάκλασης στο κοινωνικό σύνολο και οπωσδήποτε της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα δήλωσε πως καλωσορίζουν την νέα δουλειά της Energean Oil & Gas στο Μαυροβούνιο, καθώς χαίρονται όπως χαίρεται και η ίδια η εταιρεία και πιστεύουν ότι οι Μαυροβούνιοι ήρθαν στην Καβάλα για να μάθουν από την εταιρεία τις απόψεις μας και πως βλέπουμε  τα τυχόν προβλήματα και την όλη κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια. «Εμείς τους ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την λειτουργία των Πετρελαίων στην Καβάλα όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε καταληκτικά.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Γόντικα

Από την πλευρά του ο κ. Γόντικας ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου που τους τίμησε με την παρουσία τους χθες αλλά και τις τοπικές αρχές. «Ο λόγος της επίσκεψης είναι να υπάρχει μία άτυπη αυτοψία από τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουν κοντά στις περιοχές τους μία ενδεχομένως παρεμφερή εγκατάσταση σαν την δική μας, ενώ έχουν ξαναέρθει σε εμάς και θεώρησαν επιτυχή τα συμπεράσματα και την κατάληξη της επίσκεψης τους και με τον τρόπο αυτό θέλουν τώρα να το δείξουν και στους απλούς κατοίκους όπως αυτοί εκπροσωπούνται σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ευχόμενος η επίσκεψη αυτή να στεφτεί με επιτυχία. Ο κ. Γόντικας ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές για την συνεργασία τους και ευχήθηκε να έχουν πολλές ανάλογες και στο μέλλον.

Στην αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής του Μαυροβούνιου, οι δήμαρχοι Μπάρ και Ούρντσικ  από τις περιοχές που θα περάσουν οι εγκαταστάσεις, ο κ. Ντούμπλεβιτς πρόεδρος της Κρατικής Αρχής Υδρογονανθράκων και στελέχη της εν λόγω αρχής και ο κ. Νικολόπουλος, Διευθυντής της Energean στο Μαυροβούνιο.

Από πλευράς φορέων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Λεμονίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Μιτζάλης  και άλλοι παραγωγικοί φορείς.

#Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top