0

Το επόμενο διάστημα ξεκινάει το έργο της αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων, στα σκαριά βρίσκεται η τηλεθέρμανση περιοχών και οικισμών του δήμου ενώ ήδη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ηλεκτροδοτούνται δωρεάν και έχουν θέρμανση και ψύξη δημοτικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ.

Ευρωπαϊκό κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες την περιοχή και συναντήθηκε με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, έδωσε τα εύσημα έδωσε στους ανθρώπους του δήμου. Τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν για τα ενεργειακά έργα που τρέχουν στην περιοχή από τον αντιδήμαρχο Ενέργειας του δήμου, Γιάννη Φαλέκα.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον πρώην Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κ. Γιορν Γκέλσταντ, στελέχη της Πρεσβείας και στελέχη των ενεργειακών προγραμμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προωθεί η Ε.Ε. Το ενδιαφέρον τους κέρδισε το πρόγραμμα που ολοκλήρωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίο αναβαθμίστηκαν ενεργειακά οκτώ κτίρια της περιοχής. Ο δήμος προχώρησε έγκαιρα και κατάφερε να αξιοποιήσει ένα από τα πολλά αβαθή γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στην περιοχή. «Χρησιμοποιήσαμε την ενέργεια που μπορούσαμε να πάρουμε από κάθε πηγή για την ηλεκτροδότησή τους αλλά και τη θέρμανση και ψύξη τους, τόσο με αντλίες θερμότητας όσο και με φωτοβολταϊκά πάνελ» λέει στο «Εθνος» ο κ. Φαλέκας. «Η Αλεξανδρούπολη είναι μια από τις τρεις πόλεις ανάμεσα σε 325 στην Ελλάδα, που το υλοποίησαν» πρόσθεσε.

Τις επόμενες μέρες παίρνει μπρος και το πρόγραμμα της τηλεθέρμανσης οικισμών των Φερρών και πέντε οικισμών της περιοχής. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αλεξανδρούπολης, αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο δήμο και τον ανάδοχο, ενώ μέσα στο Δεκέμβριο θα εγκατασταθεί η εργολαβία. Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνει, το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση κι άλλων γεωθερμικών πεδίων και την ανάπτυξη συστήματος τηλεθέρμανσης και σε άλλα τρία χωριά της περιοχής.

Παράλληλα ο δήμος σχεδιάζει και προχωράει την αξιοποίηση ακόμα και μικρών γεωθερμικών πεδίων στην περιοχής της Άνθειας. Ήδη ένα μέρος από αυτά έχουν αξιοποιηθεί και ντόπιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια στις μονάδες θερμοκηπίων που έχουν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ του δήμου Αλεξανδρούπολης αφορά στην εκμετάλλευση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από διάφορες γεωργικές εργασίες. «Ό,τι απομένει από κλαδέματα των δέντρων και την καλλιέργεια των χωραφιών για μας δεν είναι απορρίμματα αλλά βιομάζα. Τη μετατρέπουμε σε πέλετ το οποίο χρησιμοποιούμε σε 50 καυστήρες σε δημόσια κτίρια της περιοχής για να τα θερμαίνουμε» τονίζει ο κ. Φαλέκας και προσθέτει πως «ήδη ο δήμος έχει έρθει σε συμφωνία με πολλούς παραγωγούς για τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες».

«Για μας στο δήμο Αλεξανδρούπολης η ανάπτυξη των ενεργειακών πρότζεκτ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίσαμε. Είδαμε πως μπορούσαμε να κάνουμε τεράστια οικονομία μέσω πρωτοποριακών προγραμμάτων κι έτσι προχωρήσαμε» σημειώνει και προσθέτει: «άλλωστε είμαστε από τους λίγους δήμους, αν όχι ο μοναδικός, που έχει δημιουργήσει αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων».

Το επόμενο μεγάλο βήμα για το δήμο κι όλη την περιοχή, θα έρθει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, από τη συνεργασία με τον TAP προκειμένου το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού να μπει και στη «ζωή» της περιοχής. Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές ήδη έχουν ξεκινήσει και θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο Σταθμός Συμπίεσης του Αγωγού TAP θα τροφοδοτεί το δήμο Αλεξανδρούπολης με ζεστό νερό για τηλεθέρμανση. Η μονάδα παραγωγής ζεστού νερού θα εγκατασταθεί στον Σταθμό. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αγωγού θα παράγεται ζεστό νερό-μέσω εναλλακτή θερμότητας- το οποίο θα διατίθεται στον δήμο.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top