0

Η Αμερική... ξανάρχεται! Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο απόβασης των αμερικανικών κεφαλαίων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει με σειρά δημοσιευμάτων από τον Αύγουστο η «Εφ.Συν.», καθώς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της χαλυβουργικής Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015.

Αν όλα αυτά επαληθευτούν στην πράξη, μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική κίνηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επαγγελλόμενης ανάπτυξης με εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδυτών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, με μια σειρά μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα να περιμένουν τη... νεκρανάστασή τους, όπως οι ΕΛΒΟ, ΕΝΚΛΩ και αρκετές ακόμη.

Γεγονός είναι ότι ο κ. Πιτσιόρλας σε ομιλία του στην Πάτρα και σε τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ανακοίνωσε την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της Hellenic Steel παράλληλα με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Η μεγάλη περιπέτεια της Hellenic Steel ξεκίνησε στα τέλη του 2014. Το παράδοξο; Αν και δεν χρωστούσε πουθενά κι ήταν έτοιμη να περάσει στην κερδοφορία... έκλεισε!

Μετά οκτώ μήνες προσπαθειών και αγωνίας για τους εργαζομένους, οι τίτλοι τέλους έπεσαν την άνοιξη του 2015 για την κατά τ’ άλλα υγιέστατη χαλυβουργική της Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων της μητρικής ιταλικής εταιρείας ILVA Commerciale.

Η Hellenic Steel λειτουργούσε 45 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβρη του ‘14 απασχολούσε συνολικά 275 εργαζομένους, αλλά μετά τα πρώτα σύννεφα άρχισαν σιγά σιγά οι αποχωρήσεις. Τελικά απέμειναν 30 τεχνικοί και 18 διοικητικοί υπάλληλοι, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και για να συνδράμουν στις διαδικασίες εκκαθάρισης. Και αυτοί όμως αποχώρησαν στις 31 Αυγούστου του ‘15.

Ας σημειωθεί ότι δύο ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μετοχικά μερίδια της Hellenic Steel «σφύριζαν αδιάφορα» στο πρόβλημα χρηματοδότησής της.

Στο μεταξύ, οι μήνες αναμονής για την εξεύρεση επενδυτή πέρασαν και, παρά τις επαφές και τους «ενδιαφερομένους» που εμφανίστηκαν, δεν υπήρξαν θετικά μηνύματα.

Ενα γερμανικό fund, κάποιοι Ρώσοι χαλυβουργοί αλλά και ο κολοσσός του κλάδου, Arcelor-Mittal, ήλθαν, είδαν και απήλθαν...

Ας σημειωθεί ότι η πολυεθνική εταιρεία αξιολόγησης και οικονομικών συμβούλων Price Waterhouse Coopers παρέδωσε μελέτη για τη Hellenic Steel, που εμφάνιζε τη βιομηχανία βιώσιμη και με άνοδο της ζήτησης και των τιμών του χάλυβα, έτοιμη να περάσει δυναμικά σε κερδοφορία. Και όμως...

«Χαιρετίζω την επικείμενη επαναλειτουργία της επιχείρησης, όπως και κάθε επιχείρησης, εφόσον οι ανακοινώσεις αυτές είναι ειλικρινείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, και παλαιότερα είχαμε ακούσει διάφορα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Μακάρι αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Είναι γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία με τη μητρική εταιρεία, επικυρωμένη στο υπουργείο Εργασίας, για επαναπρόσληψη του 75% του προσωπικού από τον αγοραστή, πράγμα απολύτως λογικό καθώς εμείς γνωρίζουμε να επανεκκινήσουμε και επαναλειτουργήσουμε την επιχείρηση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Hellenic Steel, Παναγιώτης Χατζάκος.

#



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top