0

Συμφωνία για προώθηση του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη επιτεύχθηκε σε τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE που αναπτύσσει το έργο.

Η συμφωνία αφορά τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας από πλευράς ΔΕΠΑ στο τερματικό, καθώς και τη συμμετοχή της στο σχετικό market test που θα διενεργηθεί στους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της από 12-10-2017 συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου.

Επίσης, σε συνέχεια της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Σταθάκη και Petkova, στη Σόφια την 18-04-2018, η βουλγαρική πλευρά, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχή στο έργο. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2017 στο έργο μετέχει και η ναυτιλιακή GASLOG με ποσοστό 20%.

Όπως επισημαίνεται, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου «θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων».

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top