0

Ο Παύλος Μιχαηλίδης, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α & Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στην τοπική κοινωνία της πόλης μας. Από το 1989 διαμένει μόνιμα εδώ, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως αρχιτέκτων. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από νωρίς. Το 1991-1998 διετέλεσε ταμίας του συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Έβρου, μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής και της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, καθώς και εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην επιτροπή Αισθητικής του Δήμου Αλεξ/πολης. Το THEA magazine τον συνάντησε και έκανε μαζί του μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Κύριε Μιχαηλίδη, μια νέα χρονιά ξεκίνησε και είθισται να δίνουμε ευχές και να εκφράζουμε –έστω και κοινότυπα- την αισιοδοξία μας για το μέλλον. Εσείς παραμένετε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας εν μέσω μνημονίων και της πρωτοφανούς οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης που βιώνουμε ως έθνος;

Γενικά από τη φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο και δεν μου αρέσει όταν μεμψιμοιρούμε και βρίσκουμε δικαιολογίες.

Παρόλα αυτά σήμερα, όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται, ότι η οικονομική αυτή κρίση είναι και αποτέλεσμα μιας γενικότερης κοινωνικής κρίσης και κυρίως κρίσης αξιών.

Πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, όχι όμως τόσο σύντομα, διότι έχουμε ανάγκη από διαμόρφωση νέων θεσμών ζωής, που χρειάζονται πολλή δουλειά και μεγάλη υπομονή από όλους μας. Ωστόσο, χωρίς στόχο να αναπτυχθεί η Παιδεία δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρουμε.

Ελπίζω αυτό να το πετύχει η νέα γενιά και στο πνεύμα αυτό ως δημοτική παράταξη, έχουμε ξεκινήσει ένα open call, μια ανοιχτή πρόσκληση σε νέους τεχνοκράτες οι οποίοι θα θέλουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε στην περιοχή μας φρέσκα πρόσωπα και να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών.

Στα καθαρά οικονομικά θέματα που αφορούν και τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, καλοί είναι οι ξένοι επενδυτές, καλές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, αυτό όμως που θεωρώ το σημαντικότερο είναι να κινηθεί οριζόντια η αγορά σε επίπεδο μικρής και μεσαίας επιχείρησης, σε επίπεδο ιδιωτικής κατανάλωσης, που μόνο ένα υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί να το καταφέρει.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και χρήζουν άμεσης λύσης;

Δηλώνω φανατικός οπαδός της ρήσης, που λέει ότι η πολιτική ξεκινάει κοιτώντας την πραγματικότητα. Έχοντας την εμπειρία δυόμισι ετών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων) της Α.Μ.Θ., πιστεύω πως το βάρος των προσπαθειών θα πρέπει να δοθεί στα οξυμένα ζητήματα της καθημερινότητας, στις τοπικές γειτονιές όλων των δημοτικών μας ενοτήτων, με περιφερειακά έργα υποδομών και έργα ανάπλασης, που θα στοχεύουν στην ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καλύπτοντας όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής του δήμου μας. Για τον σκοπό αυτό, σε όλο αυτό το διάστημα, ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής μας.

Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να ακούσουμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και να περιλάβουμε στο πρόγραμμά μας όσες από τις εισηγήσεις τους θα προσθέσουν στον δυναμισμό και την εικόνα του δήμου. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το βλέμμα μας δεν είναι αποκλειστικά στραμμένο προς την βιτρίνα της πόλης, αλλά βρίσκεται στραμμένο προς την ουσία, εκεί που κατοικούν οι δημότες, στις γειτονιές, στους συνοικισμούς και στις παραμελημένες περιοχές.

Η πόλη μας έχει πολλά δυνατά, αλλά αναξιοποίητα σημεία. Θέλετε να μας αναφέρετε –με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα- δύο συγκεκριμένα έργα που η υλοποίησή τους θα συντελέσει στην πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της πόλης;

Είναι γενική η πεποίθηση και δεν χωράει καμία αμφιβολία, πως το δυνατό στοιχείο της Αλεξανδρούπολης, είναι το παραλιακό της μέτωπο. Δυστυχώς και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής δημοτικής αρχής, παραμένει μέχρι και σήμερα εντελώς αναξιοποίητο. Ως δημοτική παράταξη επιδιώκουμε, όπως ακριβώς προτείναμε εδώ και δύο χρόνια, την διεξαγωγή Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στα πρότυπα των άλλων παραλιακών πόλεων και με κορυφαίο παράδειγμα την ανάπλαση της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε ως παράταξη την διεξαγωγή ημερίδας τον Μάρτιο του 2017, με την παρουσία των δύο κορυφαίων και πολυβραβευμένων Αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν την παραλία της συμπρωτεύουσας.

Στην ίδια περιοχή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό την δημιουργία μιας Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών, ένα κομβικό έργο που θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην πόλη.

Όσον αφορά στα θέματα του Πολιτισμού είμαστε πράγματι ουραγοί και μάλιστα σε Πανελλαδικό επίπεδο, μιας και η Αλεξανδρούπολη ήταν από τις ελάχιστες πόλεις που δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. (Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία κλήθηκαν να αναδείξουν τις δυο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το έτος αυτό).

Η προετοιμασία ενός τέτοιου φακέλου αποτελούσε καθαρά πολιτική βούληση, κάτι που απουσιάζει δυστυχώς από την πόλη μας, μια και η δημοτική αρχή δεν δείχνει ικανή για τη σύλληψη και την προώθηση ενός σχεδίου πολιτιστικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα πρόσφατα εγκαίνια της ανακαινισμένης θεατρικής αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ίδια στιγμή που το Δημοτικό μας Θέατρο παραμένει σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.


Τι περιθώρια θεωρείτε έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το ρόλο της και να δράσει προς όφελος του δημότη; Από πού θα μπορούσε να αντλήσει πόρους στην περίοδο αυτή της οικονομικής ύφεσης;

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον με διαφάνεια, ορθολογισμό αλλά και υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ζήσει, να αναπνεύσει και να μην συρρικνωθεί, καθώς είναι ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός.

Οι Δήμοι μπορούν και θα πρέπει να σηματοδοτήσουν το μέλλον και την ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

Η εξεύρεση νέων πόρων, η ορθολογική εξοικονόμηση, η ενίσχυση της ομάδας άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, η διόρθωση των διαδικασιών είσπραξης και συλλογής των εσόδων του Δήμου, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η ανάπτυξη του θεσμού των χορηγών, η είσπραξη από τους οφειλέτες του Δήμου αρκετών εκατομμυρίων είναι μερικά από τα πρώτα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούμε σε περίπτωση εκλογής μας στην επόμενη δημοτική περίοδο.

Πέρα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, επιμένουμε ιδιαίτερα στην καθιέρωση ενός Προγράμματος Χορηγιών προς τον δήμο. Όταν δεν έχεις χρήματα για να κάνεις έργα, οφείλεις να αναζητήσεις κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης. Είναι αναγκαίο ένα Πρόγραμμα Χορηγιών, όπου μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον δήμο να προσφέρουν βοήθεια σε πολλές από τις δράσεις του.

Είστε ιδιαίτερα ενεργός και είναι καθημερινή η ενασχόλησή σας με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι απαραίτητη πιστεύετε πλέον η επαφή με τον κόσμο και κυρίως η προσέγγιση των νέων μέσω αυτών;

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τα κοινωνικά μέσα ως ψηφιακά καφενεία, άλλοι τα αντιμετωπίζουν σαν ένα αθώο κουτσομπολιό, ενώ για κάποιους αποτελούν μια νέα εξουσία.

Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η σύζευξη των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις. Σε έναν τέτοιο γενναίο νέο κόσμο, μια «δημόσια δεξαμενή δεδομένων» θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης μεταμορφώνοντας ριζικά τα ΜΜΕ και τη δημοκρατία. Οι πολιτικοί πλέον χάνουν τον παλμό του κόσμου, την οργή και την αγανάκτηση που συχνά αισθάνεται, γι’ αυτό και έπεσαν έξω σε πολλές από τις προβλέψεις τους για εκλογικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Brexit ή της υποψηφιότητας του Donald Trump.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν θόρυβο, αλλά δεν δημιουργούν κάτι νέο. Παρόλα αυτά, είναι σύγχρονα εργαλεία τα οποία όμως θέλουν πολύ προσεκτική αντιμετώπιση μέσω της αλληλεπίδρασης που δημιουργούν.

Ως ένα σημείο είναι αναγκαία η προσέγγιση και η επαφή με τον κόσμο μέσω αυτών. Ωστόσο, βασική μου επιδίωξη, είναι να έλθω σε επαφή, να σφίξω το χέρι του κάθε δημότη και να τον διαβεβαιώσω ότι έχω το πάθος και την ενέργεια να δουλέψω με αφοσίωση για τα συμφέροντα και την πρόοδο του δήμου μας.

Ειδικά για τη νεολαία, προτιμώ να ακούω από κοντά τις απόψεις της για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε και πώς βλέπουν οι ίδιοι οι νέοι το μέλλον της περιοχής μας.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top