0

Η ΔΕΗ προχώρησε σε ανανέωση του προγράμματος διακανονισμού των οφειλών πελατών της, διαφοροποιώντας ωστόσο τις συνθήκες και τους όρους σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί. Βασικός στόχος της επιχείρησης είναι η αύξηση των εσόδων της από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει σε χορήγηση ποσού ύψους 15.000 ευρώ σε περίπου 200 εργαζόμενους που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να αποχωρήσουν συναινετικά.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται -μεταξύ άλλων- πως οι καταναλωτές με ανεξόφλητους λογαριασμούς μέχρι και 1.000 ευρώ θα μπορούν να διακανονίζουν τις οφειλές τους σε 24 μηνιαίες δόσεις. Όσοι έχουν υψηλότερες οφειλές, θα μπορούν είτε να δώσουν προκαταβολή ύψους 10%  είτε να πληρώσουν προκαταβολή 20% και ταυτόχρονα να ενταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των 36 δόσεων. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η προκαταβολή θα είναι στο 10%, με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων να κυμαίνεται από 18 ως 36.

Σημαντική για τα νοικοκυριά και (κυρίως) τις επιχειρήσεις θεωρείται και η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον έκπτωσης 6% (που θα προστίθεται στην έκπτωση του 15% που ήδη ισχύει), σε όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος, ενεργή θα παραμείνει η ρύθμιση των 36 δόσεων για όσους είχαν ήδη ενταχθεί αλλά στο μεσοδιάστημα την έχασαν καθώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε δύο δόσεις.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ:

* Το Πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που διήρκεσε 9 μήνες, από 01.04.2016, ολοκληρώθηκε. Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

* Για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα.  Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.

* Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.

* Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης, βέβαια, με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων, από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα  νοικοκυριά θα ισχύσουν τα εξής:

Α.     για οφειλή έως 1.000€ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.

Β.     για οφειλή άνω των 1.000€ θα υπάρχουν δύο επιλογές:

1η :  Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή

2η :  Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι:

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πελατών: οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

* Τέλος το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της γενναίας έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του Προγράμματος "Προπληρωμή Λογαριασμού", ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017, θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top