0

Αποσπάσματα από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης αναζητώντας ευθύνες για αποδεδειγμένη ζημιά 50 εκατ. ευρώ, φέρνει στο φως το MarketFair.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Συντάχτηκε μετά από πόρισμα ελέγχου ορκωτών ελεγκτών – συγκεκριμένα της εταιρείας MAZARS A.E. – και κάνει αναφορά σε «ισχυρές αποδείξεις τέλεσης του κακουργηματικού αδικήματος της απιστίας» και μάλιστα με την «επιβαρυντική της μορφή των καταχραστών του δημοσίου.»

Η υπόθεση αφορά σε πωλήσεις που έκανε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης προς τις εταιρείες ΓΑΙΑ Α.Ε.ΒΕ. και ΒΕΛΠΑΖ Α.Ε. Μεγάλο μέρος αυτών των πωλήσεων δεν καλύπτονταν ως προς την εξασφάλισή τους από τους προβλεπόμενους όρους και κατέστη ανεπίδεκτο είσπραξης, ενώ στη συνέχεια η εταιρεία οριστικοποίησε τη ζημιά των ανείσπρακτων απαιτήσεων στις οικονομικές της καταστάσεις.

Ενδεικτκά αναφέρεται ότι το 2008 η ΕΒΖ είχε υπογράψει με την εταιρεία ΓΑΙΑ σύμβαση πωλήσεων με πιστωτικό όριο 2.500.000 ευρώ και με εγγυήσεις:

α) εγγυητικές επιστολές 800.000 ευρώ,

β) επιταγές ΓΑΙΑ έως 1.200.000 ευρώ, και

γ) επιταγές τρίτων έως 500.000 ευρώ.

Το πιστωτικό όριο ήταν για 20.000 τόνους ζάχαρης ενώ προβλεπόταν αύξηση στους 30.000 τόνους και του πιστωτικού ορίου στις 3.750.000 ευρώ και επίσης αύξηση στους 40.000 τόνους και του πιστωτιού ορίου στα 5.000.000 ευρώ.

Ομως «κατά παράβαση της σύμβασης», όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, σε διάφορες χρονικές περιόδους, τα υπόλοιπα πωλήσεων αυξάνονταν δίχως τις προβλεπόμενες καλύψεις. Οι βασικότερες καλύψεις περιορίζονταν σε επιταγές της ίδιας της εταιρείας ΓΑΙΑ.

Το υπόλοιπο πωλήσεων είχε φθάσει στα 39 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013 με εγγύηση επιταγές ΓΑΙΑ 37,2 εκατ. ευρώ και τρίτων 1,8 εκατ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2015 οι ανείσπρακτες απαιτήσεις από πωλήσεις προς τη ΓΑΙΑ ήταν 34 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη ΒΕΛΠΑΖ το υπόλοιπο των πωλήσεων είχε φθάσει τα 13,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013 με εγγύηση επιταγές ΒΕΛΠΑΖ 10,8 εκατ. ευρώ και επιταγές τρίτων 223 χιλ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2015 σύμφωνα με το πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή οι ανείσπρακτες απαιτήσεις ήταν 12,8 εκατ. ευρώ.

Στη μηνυτήρια αναφορά φέρονται ως εμπλεκόμενα πρόσωπα έξι ανώτατα διοικητικά στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντές εμπορικών υπηρεσιών) την περίοδο 2008 έως αρχές 2015. Από την πλευρά των εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ γίνεται αναφορά στα ονόματα των εκπροσώπων τους.

http://www.presspublica.gr/ebz-idou-mhnythria-anfora-zhmia-50ekat-poioi-emblekontai/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top