0

Οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα μπορούσαν να μείνουν εκτός Facebook, Snapchat, Instagram και email, αν δεν έχουν την έγκριση από τους γονείς τους για τη δημιουργία λογαριασμού.

Αυτό προβλέπει μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτή, όπως αναφέρει η Telegraph, το όριο ηλικίας για τη συναίνεση σχετικά με τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα θα ανέβει από τα 13 στα 16 χρόνια.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο θα είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν την έγκριση των γονιών τους όπως δημιουργούν ένα λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «κατεβάζουν» μία εφαρμογή ή ακόμη και χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης.

Ο νόμος, που αναμένεται να συζητηθεί από τις χώρες μέλη την Τρίτη, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στις εταιρείες των social media. Σχεδόν όλες τους, ανάμεσά τους οι Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, αυτή τη στιγμή έχουν όριο ηλικίας τα 13 χρόνια, σύμφωνα με τους νόμους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μόλις συμφωνηθεί ο νέος νόμος, θα πρέπει να ψηφιστεί από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη και στη συνέχεια να εγκριθεί από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την έλευση της νέας χρόνιας.

Μετά από αυτό, οι χώρες θα έχουν δύο χρόνια για να εφαρμόσουν το νόμο. Αν δεν το πράξουν, αυτό θα φέρει πρόστιμα που αντιστοιχούν έως και στο 4% του τζίρου μίας εταιρείας, δηλαδή δεκάδες εκατομμύρια, για τις μεγαλύτερες από αυτές.

Ομως, υπάρχουν και αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του νόμου, καθώς πολλοί προειδοποιούν ότι πιο πιθανό είναι τα παιδιά 13-15 ετών να αναγκαστούν να δηλώσουν ψεύτικη ηλικία, παρά να ζητήσουν την άδεια των γονιών τους.

http://www.iefimerida.gr/news/240816/pio-aystiri-i-ee-apagoreyontai-ta-social-media-kai-email-gia-paidia-kato-ton-16-eton


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top