0

Μπορεί πριν πέντε χρόνια η Τουρκία και το Ισραήλ να «πάγωσαν» τις σχέσεις τους έπειτα από την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε νηοπομπή του κινήματος Free Gaza, ωστόσο οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες φαίνεται πως οδεύουν προς αποκατάσταση.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου στην τουρκική Hürriyet, Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Ελβετία ενδέχεται να φτάσουν σύντομα σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

«Δεν καταλήξαμε ακόμα σε συμφωνία. Αλλά οι συνομιλίες μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα σύντομα», δήλωσε ο αξιωματούχος απαντώντας σε αναφορές για τη θετική πορεία των συνομιλιών.

Εντούτοις, επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ σε κίνηση καλής θέλησης, οι διπλωματικές αποστολές και οι πρέσβεις πρόκειται να επιστρέψουν στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet, στη συνάντηση που σημειώθηκε στην Ελβετία συμμετείχαν ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών), Γιόσι Κοέν, ο απεσταλμένος της ισραηλινής κυβέρνησης, Τζόζεφ Σικάνοβερ, και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στο Ισραήλ.

Βέβαια, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα αναμένεται το Ισραήλ να δημιουργήσει ταμείο για την αποζημίωση των δέκα νεκρών Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά το 2010. Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση τέθηκε το θέμα και της κατασκευής αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, ώστε η τελευταία να απεμπλακεί από την εξάρτησή της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός Τύπος επικαλείται το πρακτορείο Reuters για να αναφερθεί στην εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εντούτοις, η Jerusalem Post αναφέρει πως πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφεραν πως «το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην ομαλοποίηση των διπλωματικών δεσμών τους μετά την υψηλού επιπέδου μυστική συνάντηση στην Ελβετία».

Όλα αυτά, ενώ πριν τρεις ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «ανάγκη συμφιλίωσης» με το Ισραήλ καθώς η αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είπε, «έχει πολλά να προσφέρει σε εμάς, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την περιοχή».

Όπως επισημαίνει, λοιπόν, η ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, το Ισραήλ θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων του «ρεσάλτο» στο Μαβί Μαρμαρά, όλες οι κατηγορίες της Τουρκίας κατά του Ισραήλ για την υπόθεση θα «καταρρεύσουν», ο Τούρκος πρέσβης θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ και ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Ισραήλ θα επιστρέψει στην Άγκυρα, ενώ για τον Σαλαχ αλ-Αρούρι της Χαμάς που εκτιμάται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την απαγωγή και δολοφονία των τριών Ισραηλινών νέων στον οικισμό Γκους Ετζιόν, και δρούσε στην Τουρκία δε θα επιτραπεί η είσοδος του στη χώρα και οι δραστηριότητές του θα πάψουν και οι συνομιλίες για την κατασκευή αγωγού θα ξεκινήσουν.

Σύμφωνα με το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου, μάλιστα, αναμένονται οι τελικές υπογραφές από αμφότερες τις χώρες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

http://www.thousandnews.gr/index.php/kosmos/item/188726-israil-kai-tourkia-spane-ton-pago-stis-sxeseis-tous-kai-ypografoun-energeiako-mega-deal

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top