0

Εν μέρει στο αρχείο τίθεται από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημ. Δασούλα, η έρευνα που είχε ανοίξει με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, για απειλές σε βάρος της ζωής του με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του Σύριζα.

Η έρευνα της εισαγγελίας αφορούσε τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος, παράνομης βίας και διατάραξη ομαλής  λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας επί 19 ολόκληρες μέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές.

Για το αυτό το τρίτο σκέλος της έρευνας δόθηκε παραγγελία από τον κ. Δασούλα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη , για όσους δηλαδή παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, τα οποία συμπεριέλαβε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του προέκυψε:

-Ότι ο Γ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο  Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία. Όπως προέκυψε  προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη, ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής

Τα σημειώματα των συνακροάσεων

-Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά  την  κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο», η  πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015  λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

-Ο Γ. Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄ τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ. Και, βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα, άρχισαν να στρέφονται  κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου, όπως προκύπτει από τα σημειώματα.

-Μάλιστα τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά.

-Δεν προκύπτει, στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π. Λάμπρου με τους κρατούμενους, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση (στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2015).

-Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ’ εντολή του Γ. Πανούση, τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό», αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση μέσω εγκλείστων.

Ο κ. Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας, σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

http://www.liberal.gr/arthro/26082/epikairotita/2015/sto-archeio-oi-kataggelies-panousi.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top