0

Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στέλνει με ερώτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Center Research on Multinational Corporations, σύμφωνα με τις οποίες η καναδική Eldorado Gold, αποφεύγει την πληρωμή αναλογούντων φόρων στην Ελλάδα.

Η πλήρης ερώτηση:

Σε πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές (Center Research on Multinational Corporations), αποκαλύπτεται ότι η καναδική εταιρία Eldorado Gold, που αξιοποιεί τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αποφεύγει την πληρωμή αναλογούντων φόρων στην Ελλάδα, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας.

Με δεδομένη την οικονομική θέση της Ελλάδας και τις σημαντικές ανάγκες για φορολογικά έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό και την «αρχή της καλόπιστης συνεργασίας» (άρθρο 4, ΣΕΕ) μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Θεωρεί ότι προάγεται η καλόπιστη συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., όταν θεσπίζονται φορολογικά συστήματα που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών πολυεθνικών εταιριών και τη νομιμοφανή φοροαποφυγή;

2. Στο πλαίσιο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, σκοπεύει το Συμβούλιο να ζητήσει από συγκεκριμένα κράτη-μέλη την αναθεώρηση των φορολογικών καθεστώτων, που ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και ανισότητες εντός της Ένωσης;

http://www.businessnews.gr/article/13481/erotisi-papadimoyli-gia-tin-eldorado-gold

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top