0

Σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της Εθνικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας, για το 2014, ο κίνδυνος τρομοκρατικών απειλών, στο έδαφος της Βουλγαρίας, θα αυξηθεί κατά το διάστημα του τρέχοντος έτους. Οι κίνδυνοι παραμένουν και σε ότι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχει πιθανότητα αύξησης των τρομοκρατικών απειλών, σε σύγκριση με το 2014, τόσο στην Βουλγαρία όσο και στην υπόλοιπή Ευρώπη. Η πρόβλεψη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των ευρωπαίων τζιχαντιστών στις συγκρούσεις στην Συρία, Ιράκ και Λιβύη και όσων επιστρέφουν απ’ αυτές, στις χώρες προέλευσής τους.

Μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές για την ασφάλειας της Βουλγαρίας, είναι η επιστράτευση εθελοντών από την περιοχή για πολεμικές ενέργειες στα μουσουλμανικά κράτη, δηλαδή τζιχαντιστές, καθώς και ενδεχόμενες ενέργειες των ίδιων μετά την επιστροφή τους.

Η Βουλγαρία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο κατώφλι της Ανατολής. Μόνο αυτό το γεωγραφικό γεγονός, το οποίο μετατράπηκε σε γεωπολιτικό, μας βάζει στην πρώτη γραμμή και στον δρόμο του τζιχάντ. Ας υπενθυμίσουμε, ότι στο δόγμα και τους χάρτες του Ισλαμικού Κράτους η Βουλγαρία περιλαμβάνεται στο νέο χαλιφάτο των σουνιτών τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον χάρτη, όπου μπορούμε να δούμε που θα τεθεί η «μαύρη σημαία» της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το ίδιο το δόγμα μέχρι το 2020 το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται να ελέγχει την Μέση Ανατολή, μεγάλες περιοχές της Ασίας και μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά η χώρα μας είναι μέρος της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ μπροστά μας είναι η Τουρκία με τον μεγαλύτερο νατοϊκό στρατό στην Ευρώπη. Το γεγονός, όμως, ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ έχει δικό του «Σχέδιο 2020″ πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι πληροφορίες, ότι υπάρχουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που μπήκαν στην Τουρκία με την πρόθεση να περάσουν στη Βουλγαρία και να λάβουν στάτους, είναι πιο ανησυχητικές από τις προϋποθέσεις, ότι Βούλγαροι πολίτες αναχωρούν για τζιχάντ στην Συρία και το Ιράκ. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί και να τις επιβεβαιώσουν είναι δουλειά των υπηρεσιών. Αλλά ότι η Βουλγαρία είναι στάση στον δρόμο τζιχανσιτών από την Ευρώπη προς τα καυτά σημεία της Μέσης Ανατολής είναι γεγονός. Και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχίες.

http://www.viadiplomacy.gr/anisichoun-i-arches-asfalias-tis-voulgarias-gia-tin-apili-tou-rizospastikou-islam/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top