0

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο Έλληνας διδάχθηκε την εξύμνηση του ιστορικού του παρελθόντος και το κάνει με την πρώτη ευκαιρία. Η τελευταία δόθηκε με την αποκάλυψη του μεγάλου τύμβου της Αμφίπολης. Σαν αόρατο νήμα η ιστορία μας συνέδεσε με το παρελθόν δίνοντας μια αίσθηση πλήρωσης. Το ποτήρι μας άρχισε να ξαναγεμίζει με κρασί. Κανείς όμως δε ήθελε να μεθύσει. Όλοι θέλουμε την αέναη υπερήφανη ευφορία, αυτή που δεν χάθηκε ποτέ από τον ελληνισμό.

Την αίσθηση αυτή της πληρότητας την είχαμε ανάγκη, μετά μάλιστα από τον διεθνή αλλά άδικο διασυρμό μας. Η Αμφίπολη έδωσε όραμα στον καθημερινό άνθρωπο αλλά και στους νέους μας, αφού γέμισε τη φαντασία τους και έκανε πολλούς να στραφούν στον πολιτισμό μέσα από την ανάδειξη των προγονικών μας μεγαλείων. Μαθητές και μαθήτριες είδαν το επαγγελματικό τους μέλλον δίπλα σε αυτά. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των επισκέψεων στα μουσεία μας, ενώ η διεθνής αρχαιολογία κατέταξε τα ανασκαφικά ευρήματα στην πρώτη θέση για το 2014. Οι Έλληνες πολίτες αθόρυβα συνέβαλαν οικονομικά και ηθικά στο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, «αγκαλιάζοντας» παράλληλα και το βαρύτιμο έργο του υπουργού πολιτισμού.

Ίσως να έχουμε συνηθίσει στην όψη του μεγαλοπρεπούς πολιτιστικού αποθέματος που κληρονομήσαμε, αφού η χώρα είναι γεμάτη με παρακαταθήκες που «κλέβουν» το νου μας. Ίσως να σκέφθηκαν κάποιοι ότι είναι ακόμη ένα ανασκαφικό εύρημα. Ίσως ο περιζήτητος κατά την αρχαιότητα χώρος της Αμφίπολης να φαίνεται στη «μέση του πουθενά» για ορισμένους. Όμως διακρίνοντας μέσα από τα νέφη της αμφισβήτησης, φαίνεται διαυγής η πραγματικότητα: Στα χρόνια της ζωής μας, η Αμφίπολη προσδιόρισε μια ειδική και εξαιρετική θεώρηση της πλούσιας ιστορίας μας. Το μονοπάτι αυτό ξέρουμε ότι έχει και άλλο δρόμο. Στο μεταξύ η αναμονή δεν μπορεί να …αναμένει.

Εμείς, οι φίλοι της Αμφίπολης, οι αναρίθμητοι Έλληνες, οι ομογενείς και αλλοδαποί, βαδίζοντας σε αυτό το μονοπάτι αναζήτησης, επιθυμούμε να μη συναντήσουμε τεχνητά φράγματα στην πορεία μας. Η ανασκαφή έχει μέλλον, όπως θα αποτυπωθεί και στη μελέτη της ανασκαφικής ομάδας. Οι «ανάσες» που πρέπουν στο μνημείο, έχουν σαν στοχοθέτηση την ολοκληρωτική ανάδειξη όλου του περιεχομένου της περιοχής.

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης έχει μια βαρύνουσα ιστορική παρακαταθήκη. Το μνημείο στο λόφο Καστά είναι μόνο ένα μέρος του τεράστιου αρχαιο-ιστορικού ψηφιδωτού που βρίσκεται πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της γης. Το φως που άρχισε να φωτίζει θα γιγαντωθεί σε μεγάλη και διαρκή λάμψη!

Όλοι εμείς δεν είμαστε θύματα της υπερβάλλουσας πληροφόρησης, ούτε μας έχει κυκλώσει κάποιος εθνικισμός. Θεωρούμε χρέος μας την απόδοση τιμής στο βαθύ, ιστορικό παρελθόν μας, όταν μάλιστα άλλες χώρες αναζητούν ψήγματα ανθρώπινης παρουσίας στο έδαφός τους, ως μια υπέρτατη θεμελίωση της ιστορίας τους.

Είχε παρατηρήσει η καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας Χρ. Παλιαδέλη, «ο πολίτης συνιστούσε μια απρόσωπη και συχνά ενοχλητική παρουσία στον αρχαιολογικό χώρο, η οποία αδιαφορούσε για τα αρχαία και την τύχη τους, ενώ γινόταν εχθρικός όταν εκείνα επηρέαζαν τη δική του τύχη. Σήμερα, αντιθέτως, ο κάθε επισκέπτης απαιτεί μερίδιο στη γνώση και συνειδητοποιεί τον ρόλο του ως τελικό αποδέκτη και τιμητή του αποτελέσματος».

Πέραν της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα, η ιστορική ευθύνη που βαραίνει τις αποφάσεις σας σχετικά με την Αμφίπολη, ας οδηγήσει τη βούλησή σας για νέα άνοιξη του πολιτισμού στη χώρα. Η ευκαιρία που διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία είναι μοναδική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βρείτε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες δίπλα στις ευεργετικές αποφάσεις σας. Όλοι και όλες μαζί ας δώσουμε διαρκή πνοή στην πολιτιστική αυτή άνοιξη. Η «Ιθάκη» της Αμφίπολης τώρα ξεκίνησε και έχει μακρύ δρόμο. Εκτός από τες καλές πραμάτειες που θα αποκτήσουμε, επιθυμούμε την αμετακίνητη υπερ-θετική στάση της νέας κυβέρνησης με εκφραστή το πρόσωπό σας. Η ιστορία τώρα χτυπάει τα μεγάλα τύμπανά της και δεν έχει καμία διάθεση για επιεική κρίση εκ των υστέρων.

https://www.facebook.com/events/1375519712777291/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top