0

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Μάχης των Οχυρών την ερχόμενη Κυριακή, ανακοίνωσε το Δ' Σώμα Στρατού ενώ την ίδια στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, εξέδωσε ανακοίνωση για τις προσπάθειες ανάδειξης των Οχυρών.

Η ανακοίνωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας

Στις 6 Απριλίου 1941, πριν από 74 χρόνια, διεξήχθη η «Μάχη των Οχυρών», η μάχη του Ελληνικού Στρατού κατά των σιδηρόφρακτων και αριθμητικά υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Πατρίδα μας.  

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που διήρκησαν οι επιχειρήσεις, οι υπερασπιστές των Οχυρών πολεμώντας με πείσμα και απαράμιλλη γενναιότητα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν.

Κατά την παράδοση των Οχυρών, οι υπερασπιστές τους απέσπασαν τα συγχαρητήρια των αντιπάλων τους, για την ηρωική αντίστασή τους, ενώ τμήματα απέδιδαν τιμές .

Η μάχη δεν σταμάτησε εδώ, αλλά συνεχίσθηκε με την απαράμιλλη Εθνική Αντίσταση στα βουνά και τις πόλεις της Πατρίδας μας, με τους αγώνες στη θάλασσα και τους ουρανούς της Υφηλίου και στην Αφρική ενάντια στον Ιταλικό Φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό.

Έτσι γράφτηκε με χρυσά γράμματα, άλλο ένα έπος στην ελληνική ιστορία και χρέος μας είναι να το τιμούμε με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα και συμμετοχή κάθε χρόνο.

Οι εορτασμοί της εφετινής επετείου, θα τελεστούν την Κυριακή 05 Απριλίου 2015 και ώρα 11:30 στο Οχυρό της ΝΥΜΦΑΙΑΣ και ώρα 11:30 στο Οχυρό του ΕΧΙΝΟΥ παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θράκης.

Η παρουσία του λαού της Θράκης στις εκδηλώσεις θα αποτίσει φόρο τιμής  στους ηρωικούς υπερασπιστές των Οχυρών και θα προσδώσει λαμπρότητα στην επέτειο.

Η ανακοίνωση του Μ. Αμοιρίδη

Άνοιξη στα Οχυρά της καρδιάς μας - Πάσχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά αποτελούν μοναδικά μνημεία ηρωισμού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και τώρα εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Οι δυνατότητες επίσκεψης και ξενάγησης είναι δυνατή σε αυτά. Ελάτε να τα γνωρίσετε και να αισθανθείτε τις συνθήκες που βίωσαν οι υπερασπιστές τους.

Παράλληλα, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, οι αθλητικές δράσεις (ποδηλασία, ορειβασία, περίπατοι, κατάβαση ποταμών), η περιήγηση στη φύση, η παράδοση και οι γεύσεις τοπικών προϊόντων, είναι ορισμένα, μόνο από τα πλεονεκτήματα της "προικισμένης" Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο Παγγαίο και στην οροσειρά της Ροδόπης, στη Δαδιά και το Σουφλί, έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τα στενά του Νέστου και το σπήλαιο του Αγγίτη, ο Έβρος και η Σαμοθράκη, η Μαρώνεια και η Θάσος αποτελούν προορισμούς ιδιαίτερης αξίας, με την Άνοιξη να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί τους.

Στο Οχυρό Λίσε, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, Οχυρό Εχίνου στη Ξάνθη, Οχυρό Νυμφαίας στη Κομοτηνή, μπορείτε να περιηγηθείτε στην σύγχρονη ιστορία. Τη διαδρομή εμπλουτίζουν τα στρατιωτικά μουσεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, που αποτελούν αξιόλογα σημεία αναφοράς.

Παράλληλα με τον επίσημο εορτασμό της 74ης επετείου της μάχης (6η Απρ 1941) των οχυρών, που θα γίνει την Κυριακή 5 Απριλίου στα παραπάνω Οχυρά, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας τους αλλά και κάλεσμα επίσκεψης σε αυτά. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον επίσημο εορτασμό και να επισκεφθείτε τις παράλληλες εκδηλώσεις μας:

Στη Δράμα: Ιστορική έκθεση στον ισόγειο χώρο της ΠΕ Δράμας από 1-6 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας 09:00 -14:00.

Στη Ροδόπη: Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών στο χώρο του στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής από 5-8 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Στη Ξάνθη:

Α) έκθεση ιστορικών φωτογραφιών από τη συλλογή του κου Αν. Τεφρωνίδη, στο χώρο της ΠΕ Ξάνθης από 2-6 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας 09:00 - 14:00.

Β) την 5η Απριλίου, με την συμμέτοχη της Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Ξάνθης και του συλλόγου 4Χ4 θα επισκεφτούμε το οχυρό Εχίνου. Παράλληλα θα ξεκινήσει πεζοπορική διαδρομή από το μνημείο του Εχίνου μέχρι την είσοδο του οχυρού στο οποίο έχει προγραμματιστεί ξενάγηση από το Δ΄Σ.Σ με τη συμμετοχή των πολιτών που θα παρευρεθούν.

Τιμήστε τους αγωνιστές της μάχης και γνωρίστε τα οχυρά μας.

Συνδυάστε τα παραπάνω με τα μνημεία ηρωισμού και αυταπάρνησης, βάλτε τα οχυρά στο πρόγραμμα σας και δεν θα μετανιώσετε.

Πληροφορίες εκδηλώσεων:

Δράμα: κος Λιθηρόπουλος Χρήστος τηλ. 6945890998

Ξάνθη: κος Ευστρατίου Χαράλαμπος τηλ. 6942434142

Ροδόπη: κα Καίτη Νικολαϊδου τηλ. 6936743026

http://www.thrakitoday.com/2015/03/zontaneyoyn-ta-oxyra-eortastikes-ekdiloseis-kai-prospatheia-toyristikis-anaptyxis.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top