0

Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του νέου υπουργού Πολιτισμού στην Αμφίπολη, όλα δείχνουν ότι ο «κύκλος» της συγκεκριμένης ανασκαφής κλείνει, τουλάχιστον ως προς το ευρεθέν ταφικό μνημείο. Ο κ. Ξυδάκης, στις δηλώσεις του, έβαλε μια «άνω τελεία» στο θέμα της συνέχισής της, δηλώνοντας πως η πολιτεία δεν πρόκειται να διαθέσει άλλα χρήματα για περαιτέρω έρευνες στον συγκεκριμένο τάφο, και εξήγησε πως τώρα θα δοθεί έμφαση στη μελέτη, συντήρηση των ευρημάτων αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, “πολύτιμους λίθους” που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες» τόνισε. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η περιοχή είναι χαρισματική και πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του χώρου, δεδομένου ότι τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο».

Ορθώς ο υπουργός επιχειρεί να φέρει το θέμα των ανασκαφών της Αμφίπολης στις πραγματικές του διαστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνιακά είχε εκτροχιαστεί. Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, όχι κατ’ ανάγκην από τους επιστήμονες της ανασκαφής, για διάσημους Μακεδόνες νεκρούς, μηδέ και αυτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξαιρουμένου. Η κοινή γνώμη, αλλά και οι τότε κυβερνώντες, παρότι δεν το ομολογούσαν ανοιχτά, μπορεί να απολάμβαναν τα θαυμάσια ευρήματα που έρχονταν στο φως, στην πραγματικότητα όμως περίμεναν τη μεγάλη ανακάλυψη, που θα ενίσχυε συντριπτικά το εθνικό μας οπλοστάσιο έναντι των ανά τον πλανήτη «εχθρών». Μέχρι και οι γείτονές μας στα Σκόπια είχαν καταληφθεί από εθνικό άγχος μήπως «σηκωθούν» από τον τάφο της Αμφίπολης ο Κάσσανδρος, ο Ηφαιστίωνας, η Ολυμπιάδα ή και, ακόμα χειρότερα, ο Αλέξανδρος, και προκαλέσει ρωγμές στο οικοδόμημα του «μακεδονισμού» τους.

Καθώς, όμως, με την πλήρη αποκάλυψη του εσωτερικού του τάφου δεν έγινε το μεγάλο «μπαμ», τις προσδοκίες διαδέχθηκε η «εθνική απογοήτευση», και οι Καρυάτιδες, οι Σφίγγες και το υπέροχο ψηφιδωτό της Περσεφόνης πέρασαν, πλέον, σχεδόν στη λήθη της κοινής γνώμης. Αυτό το τελευταίο είναι που δεν πρέπει να γίνει. Τα ευρήματα της Αμφίπολης πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Θα είναι έγκλημα εάν ο εκπληκτικός τάφος αφεθεί, λόγω έλλειψης χρημάτων ή για κάποιον άλλο λόγο, στη μοίρα του και κάποια μέρα καταρρεύσει ή δεν αξιοποιηθούν δεόντως οι θησαυροί που ήρθαν στο φως. Η ανασκαφή μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη μοίρα των τοπικών κοινωνιών. Και λέμε «τοπικών» και όχι «τοπικής», γιατί η φύση και οι αρχαίοι πρόγονοι άπλωσαν μεγάλη προίκα στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο το Παγγαίο Ορος, που ήταν «χρυσή αγελάδα», για τον τότε γνωστό κόσμο. Στο χέρι των ανθρώπων είναι να ξαναγίνει «χρυσή».

http://www.kathimerini.gr/809002/opinion/epikairothta/politikh/h-amfipolh-se-nea-troxia

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top